ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Анкетна комисия ще проверява спрените руски газови доставки

Парламент Даниел Митов

Единодушно с 202 гласа "за" парламентът подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт", и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз". Временната комисия се избира за срок от един месец и се състои от 14 народни представители – по двама от всяка парламентарна група.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС оглави комисията. За него гласуваха 166 депутати, двама бяха "против" и 11 се въздържаха. Другият кандидат – Ангел Георгиев от "Възраждане", получи 18 гласа подкрепа, 63-ма депутати бяха "против" и 60 се въздържаха. 

Преди това Делян Добрев, който беше първоначалният кандидат на ГЕРБ-СДС да оглави комисията, и Васил Стефанов, предложен от "Продължаваме Промяната", си направиха отвод. Добрев оттегли номинацията си, за да има "мир и консенсус в залата" и защото "някои са се уплашили от кандидатурата му". След това отвод си направи и Васил Стефанов от ПП. А от ГЕРБ-СДС издигнаха Митов начело на анкетната комисия. Така Делян Добрев остана член, а Теменужка Петкова от ГЕРБ, която първоначално беше предложена за член, отпадна от състава ѝ.

В комисията влизат още Васил Стефанов и Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната", Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС, Драгомир Стойнев и Владимир Маринов от "БСП за България", Иво Атанасов и Снежанка Траянска от "Има такъв народ", Владислав Панев и Ивайло Мирчев от "Демократична България", и Цончо Ганев и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Със 68 гласа "за", 70 "против" и 56 "въздържал се" беше отхвърлено другото проекторешение – на "Възраждане", за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за действията и намеренията на Министерския съвет във връзка с доставките на природен газ за България. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи обединение на двете проекторешения, но редакционните ѝ поправки първо бяха приети, а след това отхвърлени при прегласуването.

От Парламентарната група на "Продължаваме Промяната" обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията. "Надяваме се тази комисия да извади всички реални факти, така че опозицията да не може повече да говори глупости", каза депутатът от ПП Венко Сабрутев. "Ние няма какво да крием, затова ще подкрепим тази комисия и дори няма да настояваме за председателско място", допълни той.

"Аз чакам да чуя кое е глупостта", репликира го Делян Добрев от ГЕРБ. "Глупост е, че сме купили от "Мет" газ, където е работил директорът на "Булгаргаз"? Глупост е, че този газ е с 30 евро по-скъп? Глупост е, че ще платим със 110 млн. лева повече? Глупост е, че този газ е руски? Кое от всичко казано дотук е глупост?", попита той. Ако едно от тези неща е глупост, ще се радвам да го докажете в комисията, ако не ми вярвате, аз ще ви го докажа на вас в същата комисия, допълни депутатът от ГЕРБ.

"Глупости са това, което десет години ни казвате – че е направена диверсификация на доставките на природен газ", отговори му Сабрутев. Той отбеляза, че статистиката за 2021 г. показва, че 88 процента от доставките са на "Газпром експорт".

"Ако нямаше диверсификация, нямаше сега откъде да дойде една молекула газ", възрази Теменужка Петкова от ГЕРБ. Според нея временната комисия би имала голямо значение за публичността и прозрачността на взетите от правителството решения, както и за визията на кабинета оттук нататък във връзка с доставките на природен газ

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" отбеляза, че днес са дошли "добри новини от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, който е успял да договори много по-добри цени от газа на "Газпром". "Надявам се комисията всъщност не само да види сегашната ситуация, но и практиките в последните 10-12 години по какъв начин сме получавали и плащали за газ", допълни той.

"Нека да има комисия, нека да се видят как и по какъв начин са доставяни количествата газ, защо газът от Русия минава през България и после пак се връща в България", каза Рамадан Аталай от ДПС. Той попита управляващите как си представят, че цената на втечнения газ, който априори има 25 процента загуба, ще бъде по-евтин от тръбния газ. 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че от ИТН подкрепят създаването на такава комисия, но по думите му тя е безсмислена. Той призова опозицията да се ориентира дали иска, или не да има председател на комисията. От "Демократична България" също подкрепиха създаването на анкетната комисия.

От БСП ще подкрепим анкетната комисия, каза заместник-председателят на групата Драгомир Стойнев. През годините сме гледали десетки, надали са имали голям резултат, коментира обаче той. Според социалиста целта е да се разбере какво се е случило и как се появяват тези доставчици на природен газ.

"Вината се хвърля върху правителството. Истината е, че когато има санкции, ще има и контрасанкции. Въпросът е дали България се съобразява с контрасанкциите или не", посочи той. Стойнев отчете, че в Европейския съюз идеята е да не се плаща в рубли. "Ако други държави плащат в рубли и получават природен газ, то тогава трябва да се замислим. Ако обаче европейската политика е да не се плаща в рубли, то тогава нямаме по друг начин откъде да имаме природен газ", допълни депутатът от БСП. И изтъкна, че все още чакаме "прословутия договор от Азербайджан" и газовата връзка с Гърция да бъде построена, така че нямаме алтернатива. Според него няма нищо лошо, че премиерът търси втечнен газ от САЩ, друг е въпросът на каква ще бъде цената.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *