ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Антикорупционните закони влизат в пленарната зала

В рамките на днешния ден в Народното събрание ще се обсъдят на първо гласуване два законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Това предвижда първа точка от проекта на програма за работа на депутатите тази седмица. Първият е Законопроект за противодействие на корупцията с вносители съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и група народни представители. Вторият е Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, и е внесен от Министерския съвет.

В мотивите към законопроекта, предлаган от "Продължаваме промяната", се предлага разделяне на дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество. Създава се самостоятелна Комисия за противодействие на корупцията като колективен орган, състоящ се от председател и четирима членове, избирани от Народното събрание, а действащата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Според мотивите на предложения от Министерския съвет законопроект основна цел на промените е създаването на ефективен орган за борба с корупцията, който да съсредоточи в себе си само онези правомощия, които пряко засягат превенцията и противодействието на корупционните престъпления. В него трябва да се концентрират анализаторски, оперативен и разследващ потенциал. Предлага се тези функции да се слеят в една нова Комисия за противодействие на корупцията.

Предвижда се народните представители да разгледат на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за кадастъра и имотния регистър, както и законопроекти за изменения в Закона за предучилищното и училищното образование. На първо четене се очаква да бъдат разгледани изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация, в Закона за обществените поръчки и в Закона за водите. Депутатите ще продължат с първо гласуване на Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Също така предстои служебният енергиен министър да бъде изслушан от депутатите от ресорната комисия. Росен Христов ще отговаря на актуални въпроси. Очаква се основна тема да бъде ембаргото върху руския петрол.

Припомняме, че от 5 декември Европа въведе ограничение за внос на руски суров петрол и петролни продукти по море. Въведена е и максимална цена от 60 долара за барел. България получи изключение заради географското си положение, но все още не е ясно дали "Лукойл” има право да изнася преработени суровини, без страната ни да търпи санкции от Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *