ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Архангелова задушница е – почитаме паметта на покойниците

президент на задушница

Днес е Архангелова задушница. Това е последният от трите съботни дни в православния календар, които са определени, за да почетем паметта на починалите си близки. Отбелязва се в съботата преди Архангеловден.

На този ден се посещават гробовете на починалите. Подава се на познати и непознати варено жито и питка за "Бог да прости" – формулировката, която се приема за най-кратката молитва.

Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на загиналите за България. Той, заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов, с началника на отбраната, с висши офицери от въоръжените сили и с членове на военнопатриотични съюзи, ще участва във военния ритуал – панихида, който по традиция се провежда пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Заупокойната служба на Централните софийски гробища ще отслужи негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

От Министерството на отбраната по традиция ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите на българското военно гробище в  Ново село, Струмишко, и пред офицерските гробове в градското гробище в северномакедонския град Струмица.

И на още едно място в Северна Македония ще има традиционно поклонение – това е българското военно гробище в село Цапари. На церемонията ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. На това гробище са погребани 214 български войници и офицери, загинали по време на Първата световна война.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година.Традицията е прекъсната през 1946 г., а през 1992 г. отново е възстановена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *