ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Атакувайки кабинета, президентът отслабва позициите на страната

Антоанета Цонева

Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва. Това заяви депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева. Преди това тя припомни, че от ДБ от първия ден на войната са били на позицията, че на руската агресия трябва да се отговори твърдо и България трябва да застане до Украйна, с всички нейни искания и нужди – както с осигуряване на военна помощ, така и с подпомагане на бежанците. "Ние като европейска страна и член на НАТО трябва да браним свободата на Украйна", каза Цонева пред NOVA.

Тя уточни, че в момента има три проекта за решение. "Единият е на „Демократична България", който включва военнотехническа помощ. "Това е формулировката, върху която ние ще настояваме. Според нас това трябва да бъде прието от парламента", каза депутатът. Във връзка с позицията на коалиционните партньори от БСП, които се заканват да напуснат коалицията, ако се приеме, че страната ни може да прати военна помощ на Украйна, Цонева посочи: "Не може да се управлява чрез страх. Не може да има коалиция, конструирана около шантаж. България е нападната вече, нашият газ е спрян.. Едностранно договорите ни са променени и ние отказваме да ги изпълняваме. Това нещо през последните дни беше тежко манипулиране – бяха предоставени на най-високо ниво недостоверни данни, че има европейски страни и компании, които са готови да го правят. Вчера имаше среща на европейските енергийни министри и комисарят по енергетика категорично заяви, че никой не може да си мисли да плаща в рубли, защото това нарушава европейските санкции."

За да останат в управлението, от „Демократична България” искат коалицията да постига "организиран решителен отговор в защита на националния интерес." По геополитическите въпроси били допустими широки мнозинства в парламента, смята още Цонева. Тя не очаква след утрешното гласуване в парламента да се стигне до правителство на малцинството: "Надявам се да има мнозинство на достойнството в парламента и лидерите на страната да говорят и да се държат по начин, който да съхранява достойнството на българските граждани."

"Бях в Украйна и бях поразена от куража на украинците. Тези хора правят всичко възможно да няма паника. Призовавам политиците тук да не си позволяват да плашат обществото, че ако ние постъпим като всички в свободния свят, ще бъдем въвлечени във война. Това е позиция, която смалява България и я поставя в ъгъла. Когато не си на масата като равностоен партньор, ти си в менюто. С руснаците не се преговаря, когато си наведен, когато губиш позиции си. Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва", счита депутатът.

"Съжалявам за това, че в България може да има национални лидери, които да не изпращат достойни послания и вместо да държат хората изправени и да ги окуражават, се опитват да индуцират страх. Това не е достойно. Когато не си на масата като равностоен партньор, ти си в менюто и Русия демонстрира с това", изтъкна отново тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *