ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Байдън и Си Дзинпин се срещат виртуално на 28 юли

свят

Американският президент Джо Байдън ще разговаря с китайския си колега Си Дзинпин на 28 юли на фона на новото напрежение заради Тайван, твърдят запознати с въпроса лица. Първият от март насам контакт между двамата световни лидери ще се случи в сложна конфигурация за американско-китайските отношения: шефката на Камарата на представителите на щатския конгрес Нанси Пелоси засега не е променила плановете си да посети Тайван в началото на август.  

Говорител на китайското министерство на външните работи заяви на 25 юли, че Пекин "се подготвя сериозно" за възможността Пелоси да посети острова, който Китай смята за част от своята територия, въпреки че има собствено правителство. Американският посланик в Пекин – Никълъс Бърнс – пък коментира през юни, че отношенията с китайската държава са паднали до "най-ниската си точка" от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през 1972-а. Байдън, който все още се възстановява от заболяването си от COVID-19 в Белия дом, пък обмисля дали да премахне някои мита на китайския внос в опит да охлади напиращата инфлация. 

Засега все още няма крайно решение за отмяна на пътуването на Пелоси до Тайван по време на азиатскиата й обиколка през август, посочват добре информираните източници. Тя ще е първият действащ председател на долната камара на американския парламент след Нют Гингрич, посетил острова.

Пекин незабавно предупреди за "тежки последствия" върху двустранните отношения, ако Пелоси кацне в Тайван. "Файненшъл таймс" пък писа, че китайците са предупредили лично Белия дом за вероятен военен ответ, отговорността за който ще е изцяло на Вашингтон.

Законодатели от двете американски партии обаче окуражават дамата да направи пътуването и да не се съобразява с протестите на Пекин с мотив, че "ако бъде позволено на китайците да нареждат кой може и кой не да посещава острова, той вече е прераден на Китай". Самият Байдън обаче каза на репортери през миналата седмица, че американските военни не смятат посещението на Пелоси за добра идея. През май американският президент провокира Пекин с коментара си, че ще защитава Тайван с военна сила в случай на китайска атака. Впоследствие от Белия дом опровергаха думите му и заявиха, че Байдън единствено е обещал помощ на острова да се защити от враждебни действия.

Официални представители на щатската администрация посочват, че разговорът със Си Дзинпин ще е продължение на усилията на Вашингтон да поддържа отворени линиите за комуникация, за да се гарантира, че отношенията няма да прераснат в конфликт. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пък коментира за репортери на 26 юли, че онлайн сесията има наситен дневен ред, но митата е малко вероятно да са сред обсъжданите проблеми. Белият дом заплаши Пекин с последствия, ако се намеси във войната с Украйна на страната на Москва. Същия ден щатският сенатор Марко Рубио поиска Америка да наложи санкции върху китайските покупки на суров петрол и на други енергийни доставки от Русия в опит да бъде отрязано финансирането на руската военна машина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *