ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Байдън пристига в Саудитска Арабия

свят

Американският президент Джо Байдън ще обсъди енергийните доставки, човешките права и сътрудничеството в областта на сигурността в Риад на 15 юли – посещение, което трябва да възстанови връзките със страната, която той навремето обеща да превърне в "парий" на световната сцена. Байдън ще има срещи с краля на Саудитска Арабия – Салман бин Абдулазис, и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, както и с други официални представители на правителството, съобщил на репортерите високопоставен представител на американската администрация.  

Визитата ще бъде следена под лупа за езика на тялото и реториката. Американското разузнаване потвърди, че принц Мохамед лично е одобрил убийството на коментатора на "Уошингтън поуст" Джамал Кашоги през 2018-та, въпреки че престолонаследникът отрича категорично каквото и да било участие.

Съветниците на Белия дом отказват да коментират дали Байдън ще се здрависа с принца, който де факто управлява кралството. В началото на пътуването му до Близкия изток приближени на президента заявиха, че той ще избягва близки контакти, като ръкостискания, като предпазна мярка срещу COVID-19. Байдън обаче не спази препоръката в Израел.   

Ден преди да пристигне в Рияд американският лидер потвърди, че позицията му за убийството на Кашоги е "абсолютно ясна". Той каза още, че ще повдигне въпроса за човешките права по време на срещите си със саудитския елит, без да уточнява дали ще спомене и убийството на журналиста.

Интересите в областта на енергетиката и сигурността принудиха Байдън и сътрудниците му да не изолират Саудитска Арабия от персийското пътуване. Вашингтон има силно желание да убеди саудитците и партньорите им от ОПЕК да помпат повече черно злато, за да свалят цените на бензина и да помогнат за охлаждане на най-високата от ноември 1981-а инфлация в САЩ.

Байдън ще насърчи мирното съвместно съществуване и ще призове за по-единен Близък изток, посочва Даниъл Йеринг – заместник председател на "Стандард енд Пуърс глоубъл" и експерт по глобалните енергийни пазари. Той допълва, че по време на посещението ще бъдат обсъдени широк кръг двустранни и регионални въпроси, включително войната в Йемен, "баланса" на енергийните пазари и сътрудничеството в областта на технологиите от пето и шесто поколение. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *