ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Барокова фиеста очаква гостите в Залцбург

Градините на двореца „Мирабел“ с  крепостта Хоензалцбург.

Едно от най-интересните събития в следващите дни е Залцбургският фестивал. Освен хубавата музика, посетителите на този град могат да се запознаят истинска барокова фиеста от църкви, площади, паркове и фонтани.

Залцбург (Salzburg), музикалната столица на Австрия, е град в западната част на страната. След Виена, Грац и Линц е четвъртият по големина в централноевропейската държава. Градът, разположен в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, разпрострял се живописно от двете страни на река Залцах (солената река), е и планински курорт. Залцбург е леснодостъпен, тъй като е жп възел, а аерогарата е на 5 км от града.

За баща и патрон на града се смята монах на име Рупорт, който през VIII век основава в стръмните скали манастира "Свети Петър" и християнизира населението. През 798 г. градът получава статут на архиепископство и става един от десетте главни градове на Европа. Името му означава "Замък от сол". Залцбург се слави с едни от най-живописните средновековни улички и с великолепните си дворци. Много известен е дворецът "Мирабел", чийто парк е един от най-изящните в Европа. Залцбург е наричан и градът на Моцарт, защото тук е роден великият Волфганг Амадеус Моцарт (27 януари 1756 г. – 5 май 1791 г.). Гениалният композитор е емблемата на Залцбург. Родната къща на Моцарт сега е музей. Всяка година през ноември се провежда Залцбургският музикален фестивал, на който свирят най-известните симфонични оркестри. Смята се, че той е с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансово-политическия елит.

През 1890 г. Паул Фьорстер сътворява бонбоните "Моцарткугелн" с лика на Моцарт, които също разнасят славата на Залцбург по света.

С изричното посочване на един архиепископски градски съдия (документално първо 1120/1130 г.), Залцбург е най-старият град в територията на днешна Австрия.

Към вътрешните градски хълмове принадлежи Фестунгсберг (Festungsberg) с крепостта Хоензалцбург. В южната част на града се намират Hellbrunner Berg (Хелбрунският хълм) и Morzger Hügel (Морцгеровата могила), в местния център на Алтлиферинг (Altliefering) – Графенхюгел (Grafenhügel).

Градът е известен със своята барокова архитектура, с наситената си история и като врата към Алпите.

В началото на 17 век архиепископът Волф Дитрих от Райтенау оформя Залцбург като идеален град, което дава характерен облик на сегашния "Стар град".

Като предварителен етап, за университета, е открита гимназия през 1617 г., като по-ранните опити са се проваляли поради липса на терен. През 1622 г. гимназията става университет с теологически и психологически факултет. Това учредяване е съществена част от противореформационната политика на княжеските епископи, което трябвало да доведе до по-доброто образование на свещениците.

В Залцбург се намира най-старият тунел в Австрия – Зигмундстор (Sigmundstor), който свързва Стария град с градската част Риденбург (Riedenburg) и има дължина от 131 метра. Тук е най-голямото запазено историческо укрепление в Централна Европа – крепостта Хоен/Горен (Festung Hohensalzburg), намираща се на хълма над града. В града е най-старият средновековен напоителен канал в Централна Европа – Алмканала(Almkanal), който е изкуствен разклонен водоизточник, служил за снабдяване на града с необходимата питейна вода; вода, нужна за пожарогасителни дейности, както и водата за работата на мелниците. Пътешественикът може да открие в Залцбург най-старата запазена зъбчата железница в света (Reißzug) и най-добре запазените ренесансови водни игри (водоскоци) (Wasserspiele Hellbrunn).

В Залцбург е роден Волфганг Амадеус Моцарт (Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart) – плодовит и с голямо влияние върху развитието на музиката композитор от класическата епоха. Неговото творчество е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време – общо над 600 композиции, много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хорова музика. Той е сред най-популярните класически композитори.

Залцбург е родно място е на Хѐрберт фон Ка̀раян (Herbert von Karajan). Австрийският диригент е един от най-изявените през втората половина на ХХ век. Вестник New York Times пише за него, че е "вероятно най-известният диригент в света и една от най-могъщите фигури на класическата музика".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *