ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Без бял дим над парламента

Парламент

Трети пореден ден продължава първото заседание на новото 48-о Народно събрание. Продължават и мъчителните опити депутатите да си изберат председател, без което по Конституция заседанието няма как да бъде прекратено. Днешният първи опит също се провали, както се провалиха и четирите процедури по избор през изминалите два пленарни дни.

Днешните кандидатури са Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП. Отново никой от тях не можа да събере мнозинство, за да бъде избран. "За" Йордан Цонев гласуваха 103-ма депутати, "против" – 100, а 23-ма се въздържаха. "За" Кристиан Вигенин гласуваха 73, "против" – 108, 45 се въздържаха. "За" Цвета Рангелова гласуваха 27 депутати, "против" – 95, а 94-ма се въздържаха. На балотажа между Вигенин и Цонев резултатите бяха: "За" Йордан Цонев гласуваха 103-ма депутати, "против" – 101, а 22-ма се въздържаха. "За" Кристиан Вигенин гласуваха 75 депутати, "против" – 125, а 25-ма се въздържаха.

След провала на гласуването бе обявена половинчасова почивка. Народните представители ще продължават с опитите да излязат от задънената улица, в която сами се вкараха.

Преди вота най възрастният депутат, който за момента председателства заседанието – Вежди Рашидов от ГЕРБ, изрази надежда, че тази сутрин колегите му ще са по-бодри и по-разумни. "Вчера нямахме резултат отново, така че ще продължим с процедурните правила", каза той. Процедурните правила отново бяха поставени на гласуване и приети.

"Нека да си свършим работата днес. Предлагам кандидатурата на Йордан Цонев за председател на Народното събрание", посочи от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС. "Възраждане" издигна отново кандидатурата на Цвета Рангелова за председателския пост. Според партията тя е подготвен юрист, който ще може да се справи с разединената зала. От БСП отново издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. По думите на колегата му Георги Свиленски нееднократно в тежки дни всички депутати са призовавали Вигенин да поеме управлението на Народното събрание.

"Вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно. И колкото и всеки да иска да е верен на избирателите си, всеки един от нас разказваше на избирателите си какво ще прави, когато отиде в Народното събрание. Блокажът още в първото заседание показва, че парламентът е излишна институция, и не е в състояние да работи. Утре хората ще кажат "за какво са ни тези партии", заяви Вигенин.

Ако не бъде избран председател, работата на парламента остава блокирана. Ако в крайна сметка успеят да се справят с тази задача, депутатите ще трябва да се справят с ново предизвикателство – с избора на ръководства на постоянните комисии, през които минават предложенията за нови закони или промени в съществуващите нормативи, преди да бъдат подложени на окончателно гласуване в залата. Дори и да бъде избран председател, се очертава работата на 48-ото Народно събрание да е изключително трудна. Последните дни предвещават и че шансовете за сформиране на редовно правителство клонят към нула. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *