ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Без покана за посланиците на Русия и Беларус за първото заседание на 48-ото НС

Парламент Народно събрание сграда

Посланиците на Русия и Беларус няма да получат покана за учредителното заседание на 48-ото Народно събрание. Това са решили представителите на парламентарно представените формации след 40-минутна среща.

"Получихме подкрепа от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС. "Възраждане" и БСП възразиха срещу това решение. Позицията на "Български възход" – те по-скоро показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция", обясни Надежда Йорданова от "Демократична България", които са вносители на предложението. 

"Позицията на ПГ на "БСП за България" е, че трябва да се спазва държавният протокол и всички посланици, включително г-жа Митрофанова трябва да присъстват. И аргументите, които чухме горе, абсолютно не отговарят на никакви аргументи с това, че не трябва да бъде поканена. Включително беше представена позиция на постоянния секретар на МВнР. Учудващо защо министърът на външните работи не го е подписал, а го пуснал през постоянния секретар. Позиция, която стъпва на някакви насоки от Европейския съюз да не се канят посланиците не само на Руската федерация, а и на Беларус", заяви Георги Свиленски от БСП.

На влизане за срещата Андрей Гюров, който беше председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" в предишния парламент, коментира: "За нас мястото на посланик Митрофанова не е на тържественото заседание, а на депутатите е мястото в залата. Има си протокол, ще обсъдим, ние представили нашата позиция и те ще предприемат необходимите действия".

"Нашата позиция е ясна: Няма място г-жа Митрофанова на заседанието", заяви пък на свой ред Хамид Хамид от ДПС. 

От своя страна Георги Самандов от "Български възход" посочи: "Поканата не е персонална, тя е до целия дипломатически корпус, така че поканен е целият дипломатически корпус". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *