ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бюлетина, подавана като тото фиш, предлагат от ДПС

Изборен кодекс

Днес е крайният срок за внасяне на предложения между двете четения в Изборния кодекс. На първо четене с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ беше върнато смесеното гласуване  – с машина и с хартиена бюлетина.

Преди второ четене се очаква да бъдат внесени следните поправки:

Предложението на БСП за връщане на хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели се очаква отново да срещне подкрепата на ДПС и ГЕРБ.

От ДПС се очаква да внесат промени, които са пряко свързани с въвеждането на машинно гласуване с нов тип машини. Това обяви депутатът Йордан Цонев. Подаването на бюлетината ще бъде на принципа на тото фиш, което според ДПС ще унищожи възможността за подаване на недействителни бюлетини.

Депутатът Костадин Костадинов обяви, че всички предложения, които бяха отхвърлени на първо четене, неговата партия "Възраждане" ще внесе отново и на второ четене. Става дума за видеозаснемането през целия изборен ден в секционните комисии, включително и при преброяването на гласовете, броенето на контролните разписки от машинното гласуване и промяна на състава на ЦИК, съотнесен към резултатите от последните парламентарни избори.

Основното предложение на "Демократична България" ще бъде създаване на преброителни центрове чрез специално подбрани комисии, които да броят гласовете от хартиените бюлетини в края на изборния ден. Идеята на ДБ получава предварителната подкрепа на "Продължаваме промяната" и "Български възход".

"Демократична България" покани парламентарните групи, представители на ЦИК и на неправителствени организации, както и експерти по изборния процес да обсъдят заедно въвеждането на преброителните центрове.

Публичното обсъждане на предложенията за промени в Изборния кодекс ще бъде от 13 ч. в зала "Изток" на Народното събрание. Крайният срок за внасяне на предложенията между двете четения изтича днес, 15 ноември, в 18 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *