ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Близо 11 млн. лв. за изследвания на Антарктика и Арктика

Антарктика

На днешното си заседание, провело се на 15 юни, кабинетът реши да финансира проучвания в отдалечените райони на Антарктика и Арктика с 10.8 млн. лв. по Националната програма за полярни изследвания за периода от 2022-а до 2025-а година.

Освен финансиране на научни проекти, се предвижда и разработване на магистърска програма по полярни изследвания, към която да се привлекат млади хора, имащи интерес да развият научна кариера.

Още от 1988 г., когато е проведена първата българска антарктическа експедиция, България развива и модернизира базата си „Св. Климент Охридски“ на Антарктида. Намерението на правителството е и занапред да продължи организирането на ежегодните полярни експедиции, координацията на научните проекти, техническото им обезпечаване и осигуряването на безопасна работа на български и чуждестранни учени в българската база.

Финансирането на дейностите по програмата ще е за сметка на средствата за наука в централния бюджет и ще се извършва чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Координатор на програмата е Софийският университет „Св. Климент Охридски” с неговия Национален център за полярни изследвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Институтът за гората към БАН и Националният природонаучен музей към БАН.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *