ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Близо 20% ръст на българските туристи в Гърция за половин година

гръцки курорт

Посолството на Гърция в София проведе събитие за гръцкия туризъм с акцент регион Епир. То е насочено към туроператори за представяне на възможностите за пътувания в тази част на Гърция, която е малко позната за българските туристи.

472 000 гръцки граждани са посетили страната ни с цел туризъм от началото на годината до края на август. В същото време 818 000 българи са посетили Гърция с цел туризъм, сочат данните на Министерството на туризма.

Традиционно добрите отношения в туризма между България и Гърция отбеляза заместник-министър Мариела Модева. Георгиус Стафилакис от Гръцката национална туристическа организация отбеляза, че за българските туристи Гърция е най-близката и от много години най-предпочитана туристическа дестинация.

"През 2022 година, след две години на пандемия, видяхме, че най-близките ни съседи се завръщат към любимите си дестинации в Гърция, но предимно в Северна Гърция. Разбира се войната в Украйна и икономическата ситуация в Европа създаде проблеми за туристическата активност. Вярно е, че балканските страни бяха повлияни повече от останалите и затова имаше значително забавяне при решението на хората да пътуват", отбеляза Стафилакис и посочи, че през настоящата година за всички балкански страни туристическият период е започнал с месец по-късно, отколкото за останалите страни в Европа и повечето туристи са взели решението за ваканцията си в последния момент.

"Тези условия са намалили наличностите на стаи и са създали натиск върху туроператорите. Независимо от всички трудности, свързани с инфлацията и с цените на горивата, след две години на пандемия хората бяха решени да пътуват. Що се отнася до пътуванията от България, само за шестте месеца на годината туристите от България са се увеличили между 15 и 20 на сто", каза още Стафилакис.

Александра Аграфиотиот един от големите туроператори, който води в Гърция туристи от България, заяви, че през тази година цените на гръцките хотели са били много добри, което е позволило отново много българи да посетят гръцките курорти.

"Нужна е сериозна работа от страна на туроператорите, за да може правилно да бъде представен и рекламиран Епир на българския пазар и не само в частта от море, а богатата гама от възможности, които тази част от Гърция представя", каза тя.

Юлия Маркула, директор на туризма на регион Епир, го представи като дестинация с идилични плажове и тюркоазени води, скрити заливчета, набраздени брегове, зелена природа, която много напомня на тази в България, изобилие от туристически дейности и хотелска инфраструктура за всеки бюджет. Тя отбеляза също добрата транспортна свързаност с наличието на летища, магистрали, като представи възможностите на различните морски дестинации на отстояние около 600 километра от България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *