ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Блокирана е най-важна институция на страната – парламентът

Стойчо Стойчев

"Парламентът не може да функционира в момента. Няма индикации да се постигне съгласие за ключови неща, които касаят парламентарната практика. Създава се изцяло политическа криза. Блокирана е най-важна институция на страната. Конституционалистите трябва да се произнесат дали този парламент изобщо може нещо да прави, при положение, че няма избрано ръководство. … Не мога да съм оптимист за този парламент. Биха могли да се споразумеят в някаква степен за компромисна фигура за председател на 48-ото НС, докато гласуват Бюджет 2023, а след това ще се върви към нови избори".  

Това коментира пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев в първия ден на 48-ото Народно събрание.

Той прогнозира предсрочни парламентарни избори през февруари или март 2023 г.

По думите му в предизборна обстановка партиите ще се надпреварват в бюджета за следващата година да предлагат "нови и нови ангажименти за социални плащания, което ще се отрази негативно на публичните финанси".

Според него партиите се придържат стриктно към стратегиите си за бързи избори напролет:

"Особено ПП и "Възраждане", които нямат твърда членска маса. За тях потенциално всеки един парламентарен ден и всичко, което се прави и се говори от трибуната на НС, е насочено към избирателите и към задържането на тяхното внимание и печелене на нови избиратели", обясни той. 

Политологът изказа мнение, че президентът Румен Радев запълва лидерския вакуум, които се оформи в един момент, тъй като "той се заяви като политически лидер в своята персонална опозиция на Бойко Борисов".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *