ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Бойко Борисов: Ще приемем предложението на Христо Иванов

Бойко Борисов Герб пресконференция

"Народът не заслужава това, което днес се случи в парламента. Погази се и Конституцията, погази се и практиката, която имаше досега. Ние не сме се заинатили за председателския пост". Това заяви лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.

"Финансова, политическа, миграционна, енергийна – всяка дума, която приложиш към "криза", е факт и ние се инатим за председателското място. Аз благодаря на Христо Иванов за предложението за ротационното председателство на Народното събрание. Затова утре на председателския съвет ще предложа ние да се присъединим към това предложение", заяви лидерът на ГЕРБ.

"В тази криза е чудовищно да си играем на председатели", подчерта той.

"Ние бяхме призовани да се покаем. Само народът може да ни даде покаяние и той ни го даде. Дали ще е Росен Желязков или друг, няма значение. Но трябва да се спазва принципът на демокрацията – че първият носи отговорността. Ние сме готови да подкрепим това предложение, само и само да спечели демокрацията", заяви Бойко Борисов.

По-рано днес „Демократична България“ предложи като изход от кризата с избора на председател на Народното събрание да се въведе ротационен принцип на председателство между кандидатите на първите две политически сили – на ГЕРБ и на „Продължаваме промяната“.

Поредността, срокът на заемане на поста и технологията по процедурата ще бъде уточнен с консенсус между политическите сили. Предложението на „Демократична България“ ще бъде представено на председателски съвет на Народното събрание преди утрешното заседание.

„Демократична България“ също така предлага на останалите парламентарни сили да се обединят около пакет от закони, които трябва да бъдат приети като цел минимум за работата на 48-ото Народно събрание. Това са закони, свързани бюджета за 2023 г. и належащите закони по Плана за възстановяване и устойчивост.

Затова „Демократична България“ предлага още след избора на ротационен председател да бъдат създадени най-малко две парламентарни комисии – правна и финансова. Така Народното събрание ще може да заработи и да разглежда поне най-важните за България закони.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *