ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Борисов се срещна с посланика на САЩ за Балканите….и още нещо

борисов рубин

България може да изиграе ролята на посредник за цялостното придвижване на Балканите към Европа. Имах много хубава кратка среща с премиера Бойко Борисов, за да изразя нашата подкрепа за плановете за подписване на споразумение с Македония. Мислим, че това е много позитивна стъпка напред на Балканите, и силно подкрепяме усилията на правителствата на България и Македония да подпишат споразумение по този въпрос. Това заяви посланикът на САЩ Ерик Рубин в Министерски съвет след среща с министър-председателя. 

"Също така силно подкрепяме прогреса, който България и Гърция постигнаха заедно, за да завършат проекта за интерконекторна връзка, който е изключително важна част от енергийната диверсификация на Европа. Силно подкрепяме и напредъка, който е постигнат, а също решението на България да се фокусира върху Балканите по време на Европейското председателството на ЕС. Мисля, че България може да изиграе ролята на посредник с помощта за цялостното придвижване на Балканите към Европа“, обясни посланик Рубин. 

Малко след срещата председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че оттеглят  текстовете, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация „Америка за България“. 

„Поднасянето на информацията е повече спекулативно, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно, затова ще оттеглим тези текстове на второ гласуване в комисията, за да се създаде работеща среда във връзка със важните текстове от Закона за съдебната власт. Те са част от мерките от цялостната ни стратегия за Съдебната реформа от януари 2015 година“, обясни той.

Той подчерта, че ГЕРБ е „„за“ прозрачност в начина на финансиране, но не и "за" ограничаване на всички тези донори, които допринасят, както за образование, така и за култура.

Във вторник парламентарната група на ГЕРБ спази обещанието си и внесе промени в Закона за съдебната власт, които разрешават съсловните организации на магистратите да получават финансиране по европейски програми и от държави от Европейското икономическо пространство. Текстовете са внесени преди второто четене и смекчават първоначалното предложение за пълна забрана за финансиране от чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *