ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БСП отхвърли отчета на Фандъкова за програмата за качеството на въздуха 

Альоша Даков

Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС отхвърлиха годишния отчет на кмета Йорданка Фандъкова за изпълнението на Комплексната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 година. Социалистите гласуваха "против" доклада, който обаче беше приет с мнозинството на ГЕРБ – 28 "за", 24 "против" и двама въздържали се.

"Темата е изключително важна, а отчетът не е удовлетворителен", коментира заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков.

"Три примера ще дам в подкрепа на тази оценка. Първият е мярката, свързана със смяна на отоплителни уреди на твърдо гориво към екологични такива. Въпреки сериозния финансов ресурс от над 44 милиона лева, към края на 2021 година, за която се отнася отчетът на кмета, едва 751 отоплителни уреда са въведени в експлоатация, а има почти 6000 подадени заявления. В доклада на кмета е отчетено че към май 2021 година е приключил първият етап от проекта. Външен консултант е извършил проучване, направил е анализ на нагласите на гражданите, ползващи отоплителни уреди на твърдо гориво, провел е и информационна кампания. Официално поискахме информация за този анализ, за който общината е платила почти 2 милиона лева. Към този момент не разполагаме с такава. По-притеснителното е, че в резултат на разходването на тези средства, голяма част от гражданите при стартирането на проекта нямаха навременна информация. Твърдя това от лична информация, получена от граждани. По другия, по-малък проект, който изпълнява Столичната община, от 125 уреда – 109 вече са закупени и инсталирани. По големия проект, който коментирах досега, броят на уредите трябва да е над 6000. По него има много сериозна забавяне, тъй като той приключва през октомври 2023-та заедно с мандата на настоящия общински съвет", обясни Даков.

Вторият пример, който той даде, е свързан с машинното метене на улични платна. "В програмата беше записано, че то трябва да бъде увеличено. А реално е намаляло с 10% през 2021 година. Това е съвсем конкретно неизпълнение на заложена цел в програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух", посочи общинският съветник.

Пак според него при предвидени 14 400 000 лева за залесяване, затревяване и облагородяване на междублокови пространства, през 2021 година са разходвани едва 1 786 000 лева.

"Има редица други аргументи, които можем да дадем в подкрепа на нашето решение да не одобрим този отчет. Столичната община дължи много повече на гражданите на София. И още нещо – за поредна година автоматичната измервателна станция в гъсто населен район като "Надежда" отчита превишение за брой дни с фини прахови частици над нормите. Ние от БСП сме готови да работим конструктивно и да сме полезни. Правим го постоянно с конкретните наши предложения по План сметката за чистотата. Истината е, че Столичната община разполага с достатъчен ресурс, нужно е само ефективно управление", отбеляза Альоша Даков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *