ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БСП ще върне на президента третия мандат неизпълнен

Парламент трибунка БСП Георги Свиленски

БСП ще върне на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на кабинет неизпълнен, обявиха от левицата на брифинг в парламента. Това се случи, след като мнозинството в пленарната зала отхвърли законодателната програма, предложена от социалистите. Тя трябваше да служи като основа, върху която да стъпи следващо правителство в рамките на настоящия парламент. След връщането на мандата предстои държавният глава да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Радев трябва да назначи и ново служебно правителство.

"Това беше тест за българското общество. Разработихме програма, в която беше записан изборът на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, приемането на промените за КПКОНПИ и нов председател на КЕВР. Опасността, която предстои пред държавата, от днес нататък е отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещ парламент и правителство", заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. И добави, че под указанията на Десислава Атанасова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС, заедно парламентарните групи на ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" са саботирали и извадили от дневния ред предложената програма. И изтъкна: "Ясно стана, че "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС."

По думите на Свиленски от първия ден, в който от ИТН са заявили желание за разговори, "всичко е било едно лицемерно поведение и никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство". Отговорността за хвърлянето на държавата в безвремие, без председател на КЕВР, без приети цени на топло- и електроенергията и без лицензиране на операторите, остава в ръцете на тези, които днес саботираха България да има правителство", категоричен е социалистът. "Това са ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". Никой не трябва да има съмнение в зависимостите между тези четири партии. Най-добре вижте гласуванията", подчерта Свиленски. Според него е станало ясно, че в настоящия парламент няма антикорупционно мнозинство, а "представители, които искат да защитават тези, които да се възползват от корупцията". "ГЕРБ, ДПС, "Възраждане” и "Има такъв народ" не искат да има КЕВР, не искат да има закони, не искат да има парламент, не искат да има правителство. Искат да има хаос и разруха в държавата", заключи той.

Малко по-рано, по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ и на Йордан Цонев ДПС, със 119 гласа "за", 106 – "против" и един "въздържал се" и след прегласуване, от седмичната програма на парламента отпадна проекторешението, внесено от "БСП за България", за приемане на законодателна програма на парламента за периода юли-декември 2022 г. Предложението бе прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Независимите депутати, които напуснаха ИТН, гласуваха "против", а един от БСП се въздържа. В седмичния ред обаче остана първото четене на законопроекта  за противодействие на корупцията.

Във вторник, след заседанието на Националния съвет на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че от партията ѝ ще внесат за гласуване в парламента програмата  и ако получи подкрепа, ще предложат Асен Василев от ПП за кандидат-премиер. Ако програмата не срещне подкрепа на поне 121 депутати, ще бъде върнат неизпълнен мандатът за съставяне на правителство.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев определи като "правен нихилизъм" идеята законодателната програма да бъде подложена на гласуване. "Да не говорим, че условия за съставяне на правителство не се приемат с решение на Народното събрание. Ако някой иска да осъществява ползотворно мандат, който му е връчен, трябва да намери начин да се състави управленска коалиция не с решение на пленарна зала", смята той.

Социалистът Кристиан Вигенин му отговори, че става дума за законодателна програма, която дава ориентир за необходимото законодателство, което следва да реши парламентът в следващите шест месеца.

Десислава Атанасова от ГЕРБ нарече действията на  БСП "пиар ход". "Нито ще има кабинет, нито тази законодателна програма ще се реализира. Поне Народното събрание да вземе решение за кризите, които вие предизвикахте със 7-месечното си управление", обърна се тя към партиите от управляващата коалиция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *