ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БСП стопира преговорите с ПП за съставяне на нов кабинет

Корнелия Нинова

Стопираме всякакви преговори с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на левицата. Причината е решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати. БСП ще се върне на масата за преговори, ако ПП предложи друг кандидат за министър-председател, а не Кирил Петков.

"Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието в него", каза Нинова. Тя е категорична, че решението е взето еднолично от премиера Кирил Петков. "Всеки, който твърди, че има решение на Министерския съвет, като вицепрезидента Илияна Йотова, да го докаже", призова тя. "Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на Народното събрание  и изслушване шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков", допълни лидерът на социалистите.

От партията настояват също така президентът Румен Радев да свика спешно Консултативен съвет за национална сигурност. "Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е вред в държавата. ДАНС, изготвяйки такива доклади, трябва да ги изпрати на президента, на председателя на Народното събрание, на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента. Не може президента да не знае, ако има такава информация. По публична информация, която и ние четем, се касае за шпионаж, който застрашава националната сигурност. Най-уместно е президентът веднага да свика КСНС", изтъкна Нинова.

"За пореден път Петков взима решения сам. Досега проявявахме толерантност. Ще се върнем на масата за разговори, ако от "Продължаваме Промяната" предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега", каза председателят на БСП.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *