ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БСП: В коалицията е нужен много повече диалог

Драгомир Стойнев

"Дали, кога, как ще продължи или ще свърши работата на това Народно събрание е много обсъждана тема, но за нас от БСП тема номер 1 е какво ще свърши това Народно събрание и как ще продължи страната напред. Ще буксуваме и губим национален потенциал или ще гарантираме сигурността на българските граждани и ще вървим напред?" Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев в декларация от името на групата. Той посочи, че две са принципно важните теми за социалистите. Първата е свързана със състоянието на държавността, а втората – с отделни политики. "В този момент искам да видя консолидирана държавност, но напоследък като че ли не я виждаме, от едната страна е опозицията, от другата – коалицията", допълни депутатът. "Много повече диалог трябва и в самата коалиция. Опасно е и прекъсването на нормалния тон между институциите в триъгълника на властта – парламент, правителство, президент", подчерта той.

"За нас националната цел в краткосрочен кризисен план категорично е гарантиране на сигурност и стабилност на българите и българската икономика, външнополитическо позициониране, което е разумно и адекватно на българския интерес", се казва в декларацията. Отбеляза се също така, че последното в основна степен е зададено от нашия стратегически и правилен избор да сме част от Европейския съюз и НАТО. "Но дали не се натоварваме с повече изисквания и активност, отколкото очакват нашите партньори, дали не създаваме сами допълнителни кризи и нестабилност, заради доста по-тесни интереси от националните", попита Стойнев. "БСП има ясна позиция във връзка с конфликта в Украйна и формата на помощта, която да окажем – хуманитарна подкрепа. Защо в България така настървено се караме дали да доставяме оръжия, или не, вместо да търсим друга роля. Имаме и авторитета, и потенциала да сме част от един друг по-висок разговор – за търсене на мостове и пътища за излизане от конфликта", призова социалистът.

"България исторически и стратегически е сложена в сърцето на Черноморския регион, това ще бъде така и утре. Ето кое трябва да е водещо при националните решения днес, ето за какво трябва да си говорим. Целта ни не е раздор, а да предотвратим чрез общи управленски решения крайностите, на които сме свидетели в двата полюса", добави заместник-председателят на ПГ на "БСП за България". 

"Българите и българската икономика трябва да усетят държавата като стабилизиращ фактор и партньор", каза Стойнев. И увери, че през следващата парламентарна сесия социалистите ще покажат много силна законодателна програма в най-важните към момента сфери – икономика, енергетика, социална политика: "Това е кризисна триада, по чието решение трябва да работим концентрирано, но и консолидирано. Тук е най-добре да сме заедно – опозиция и коалиция, партньорите от коалицията също."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *