ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БСП върна третия мандат на президента неизпълнен

Президенство Връщане на мандата от БСП

БСП върна на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Дотук се стигна, след като вчера мнозинството в парламента гласува от дневния ред да отпадне програмата за управление, предложена от БСП, ПП и ДБ. "Парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-ото Народно събрание да бъде съставено правителство. За съжаление, ИТН оттегли подкрепата от законодателната програма, която вчера беше свалена от дневния ред на българския парламент. БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен", заяви пред президента председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Радев поздрави социалистите за положените усилия. Но изтъкна, че заедно с неизпълнения мандат, управляващата коалиция завещава хаос в енергетиката, който може да прерасне в колапс. Държавният глава призова народните представители за отговорност и намиране на решение за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той поиска казусът да бъде разрешен до края на седмицата.

Президентът пожела успех на политиците на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

По повод призива на Радев лидерът на левицата Корнелия Нинова увери, че от партията ѝ са положили всички усилия и си дават сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежки месеци. "Бяхме обвинени, че задържаме мандата, за да останем още една седмица на власт, което не е така. Просто сме загрижени за ситуацията в страната и искахме да продължат преговорите, докато се реши проблемът с КЕВР", уточни тя.

Предстои държавният глава да разпусне парламента, да определи дата за предсрочни избори и да назначи служебно правителство. От това кога ще бъде разпуснато 47-ото Народно събрание зависи и кога ще бъде датата на изборите. Първата възможна дата е 2 октомври – в случай, че Радев разпусне парламента в края на юли. Ако държавният глава реши да удължи с още една седмица работата на депутатите – датата е 9 октомври. При решение от страна на президента да се съобрази с първоначалната идея на БСП – депутатите да работят до 15 август, то тогава изборите ще се проведат на 16 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *