ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България и РСМ е важно да следват положителния дневен ред в отношенията си

Българският премиер Гълъб Донев и външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи

Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

В хода на разговора им премиерът Донев акцентира върху необходимостта двете страни последователно да следват положителния дневен ред в отношенията си, да генерират благоприятен климат и да не допуснат ерозия на постигнатото, съобщават от пресслужбата на кабинета.

„Извеждайки партньорството на преден план в нашите отношения, показваме, че имаме реално общо желание за постигане на резултати в полза на нашите граждани“, отбеляза министър-председателят.

В рамките на разговора акцент беше поставен върху въпроса за включването на българите в Северна Македония като държавотворен народ в Конституцията на страната, което е ключова стъпка в контекста на започването на преговори за членство в ЕС. Премиерът Гълъб Донев посочи още ползите от задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни, както и от продължаване на секторното сътрудничество. Бяха дискутирани също сътрудничеството в енергийната сфера, както и реализирането на Коридор 8 като стратегическа европейска артерия за транспорт и комуникация.

Пред външния министър Османи министър-председателят изтъкна също значението, което България отдава, на възстановяването и поддържането на българските военни паметници на територията на Република Северна Македония, като изрази очакване за подкрепа по темата от страна на правителството в Скопие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *