ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България може да излезе с минимални щети от тази криза

Парламент Кръгла маса комисия по енергетика концепция на реализацията на газов хъб Балкан Владимир Малинов Булгартрансгаз

„БЕХ е взел всички мерки за осигуряване на непрекъснато газоподаване към българските граждани. Осигурен е допълнителен финансов ресурс. Привлечени са и допълнителни консултанти, които да направят анализ на договорите с руската компания „Газпром“. В тази ситуация ние няма какво да направим по отношение на санкциите на ЕК. Не можем да сме самостоятелни, извън ЕС“.

Това заяви изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг Иван Андреев по време на извънредното заседание на Народното събрание по повод спрените доставки на природен газ за страната ни.

„БЕХ подпомага изцяло усилията на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Не смятам, че има някакви искове към момента“, увери той.

„България получи писмо от „Газпромекспорт“, с което ни уведоми, че плащанията по договора трябва да става в съответствие с указа на президента на Руската федерация, според който трябва да плащаме газа в рубли. Веднага след това „Булгаргаз“ се консултира с международна консултантска компания, която ни предупреди, че е възможно да има забавяне на доставките на газа за страната ни. В този случай „Булгаргаз“ бе лишен от контролни функции и няма никакви гаранции за нас. Ако приемем се увеличава правната несигурност за дружеството ни. След прекратяване на доставките на природен газ, „Булгаргаз“ предприе всички стъпки, за да не бъдат прекратени доставките на газ за страната ни“, заяви директорът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

„Към настоящия момент газопреносната мрежа функционира нормално. Осигурени са в пълен обем доставките на клиентите ни. Към момента няма сътресения не се наложи ограничителен режим. В хранилището в Чирен са налични малко повече от 103 кубически метра природен газ. Те биха осигурили 40% от лятното потребление за период от около месец. Газопреносната мрежа е в задоволително състояние и е в готовност да приеме количества, които да задоволят потреблението на България“, заяви директорът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

„За една година цената на електроенергията в Европа се увеличи четири пъти. Това увеличение има един отговорник – Русия. Всичко това започна, след като се появиха слухове, че Русия не подава договорените количества газ. Тази енергийна криза е целенасочено предизвикана от Русия за постигане на нейните политически цели. Държавите, които успеят да го проумеят и се адаптират – ще оцелеят и просперират“, коментира председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

„В тази ситуация препоръчвам да се въведат дългосрочни договори, второ – да се освободи пазарът на електроенергия. Мерките трябва да се вземат сега, когато цените са най-ниски и преди зимата“, призова той.

„Само седмица след прекратяването на доставките на „Газпром“, България успя да намери алтернативни източници на газ. Това е подвиг. При природният газ е важен капацитетът. Нека да освободим всички капацитети на газа, за да имат всички търговци достъп до него. Българи може да излезе с минимални щети от тази криза“, смята Тодоров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *