ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България се нуждае от национална велосипедна мрежа

Министерски съвет Ирена Георгиева

“България има нужда от създаването на национална велосипедна мрежа. Казват, че всяко пътешествие започва с първата крачка и ние вярваме, че приемането на Национален велосипеден план е ключовата първа крачка.” 

Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в приветствието си към участниците в Националната велосипедна конференция по проекта „Дунавски велосипедни планове“. 

Събитието се организира от Българската асоциация за алтернативен туризъм, с подкрепата на Министерството на туризма, като част от проекта “Дунавски велосипедни планове” с финансовата подкрепа на Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020 година".  

Форумът представя първия Национален велосипеден план на България. Събира заинтересовани страни в областта на развитие на велосипедното движение и велотуризма от цялата страна. 

Заместник-министърът обясни, че Министерството на туризма, като асоцииран партньор по проекта, оценява високо постигнатите до момента резултати, сътрудничеството между дунавските страни партньори и възможността да се обмени полезен опит. 

Георгиева изказа благодарност от името на министър Илин Димитров за извършената работа и положените усилия от екипа на Българска асоциация за алтернативен туризъм за съставянето на плана. Тя отчете и приноса на членовете на Междуведомствената работна група, която включва представители на заинтересованите от развитието на велосипедизма у нас страни. 

Проектът „Дунавски велосипедни планове“ е важен за България от гледна точка на сътрудничеството, обмяната на опит и съществуващите „добри практики” на отделните страни от Дунавския регион. Всичко това допринася за развитие на велосипедните политики на национално ниво и улеснява разработването на Националния велосипеден план. Чрез проекта се насърчава колоезденето и велосипедният туризъм, както и се популяризират веломаршрутите в целия Дунавски регион. 

„Новите потребности на съвременния човек и общество, развитието на велосипедния туризъм в Европа и все по-големият интерес към този вид пътуване налагат адаптирането на национални, регионални и местни политики“, допълни в приветствието си заместник-министър Георгиева.  

По думите й колоезденето и туризмът са печеливша комбинация и техните ползи са безспорни за постигане на по-общи цели. Свързани с устойчив транспорт и устойчива мобилност, устойчив туризъм, декарбонизация, борба с климатичните промени и адаптация към тях. 

Заместник-министър Георгиева коментира, че за да се постигнат целите, са нужни не само средства, но и вероятно законови и административни реформи. 

Конференцията в рамките на днешния ден (3 октомври) представя постиженията и амбициите за развитие на колоезденето в няколко основни направления – национална мрежа от велосипедни маршрути, политика и постижения на общини, маршрути и трансгранично сътрудничество, организиране на велосипедни събития и пътувания за чужденци, граждански инициативи и велосипедна икономика. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *