ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България ще отбележи деня на Географските информационни системи

Географските информационни системи

„В продължение на повече от 20 години, ние, от "Есри България", съвместно с нашите партньори, развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас. Това е събитието, на което всички ние, заедно с експерти от различни сфери, споделяме опит, добри практики и идеи как ефективно да се справяме с предизвикателствата и с все по-богатите възможности на ГИС да градим устойчиво бъдеще заедно.” 

Това коментира Евгения Караджова, управител на "Есри България" по повод Световния ден на Географските информационни системи. 

България ще отбележи Световния ден на ГИС на 16 ноември от 9:00 часа с тематичен онлайн форум, посветен на тяхната роля в изграждането на устойчивото бъдеще. Най-голямото събитие в областта у нас се организира за 23-та година от "Есри България" в партньорство с повече от 40 организации. 

В рамките на форума водещи международни и български експерти ще представят новите разработки, решения и добри практики в геопространствените технологии. Също така ще бъде демонстрирано тяхното приложение за нуждите на различни отрасли – от геодезия и инженерна инфраструктура, през околна среда, превенция и управление при извънредни ситуации, до интелигентни градове, транспортна безопасност и сигурност. 

Основен акцент в програмата на конференцията е прилагането на ГИС за околна среда и управление при бедствия. 

Рахим Добария, програмен директор Геопространствена информация на Агенцията за опазване на местообитанията (AKAH) ще сподели международния опит на организацията в използването на ГИС за превенция на извънредни ситуации посредством оценка на рисковете и уязвимостите. Ще бъде показано как функционира Единната информационна система за защитените зони от екологична мрежа „НАТУРА 2000” и Информационната система за управление на риска от наводнения на Министерството на околната среда и водите. 

Няколко значими ГИС системи и проекти ще бъдат на фокус в панела за инфраструктура. Сашо Дончев, изпълнителен директор на най-голямата частна газоразпределителна компания у нас – "Овергаз", ще представи ползите и значението на внедрената в предприятието корпоративна ГИС система. Тази година системата ще бъде отличена с най-престижното международно отличие в сектора – Special Achievements in GIS Award 2022. Тя ще бъде демонстрирана на живо, а след нея ще бъдат представени Географската информационна система на ВиК Силистра и проектът Европейски цифров иновационен хъб в строителството. 

Друг основен акцент в програмата е прилагането на ГИС за транспортна безопасност. Ще бъдат показани ГИС приложения на Министерството на вътрешните работи за анализ на пътната безопасност. Както и Географската информационна система за повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации на Изпълнителна агенция „Морска администрация“.  

Участие във форума ще вземат още Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) с ГИС приложения за градски цифрови близнаци. Участие ще вземе и Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Софийския университет с представяне приложението на ГИС в картирането и оценката на климатичните и природните рискове.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *