ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България ще помогне на Косово да се справи с енергийните си проблеми

Президентът Румен Радев разговаря с колежката си от Косово Вьоса Османи

България ще помогне на Косово да се справи с тежките проблеми, предизвикани от енергийната криза. Това заяви президентът Румен Радев след среща в София с държавния глава на Косово Вьоса Османи.

За целта ще бъде създадена работна група.

"Именно благодарение на усилията на България през последните месеци, Европейският съюз активира механизма за макрофинансова помощ, която първоначално ние осигурихме да бъде предадена към Република Северна Македония, но тя обхвана и всички страни от Западните Балкани и ние ще направим всичко възможно в бърз оперативен порядък България като основен износител на електричество в целия Балкански регион да окаже необходимата помощ и на Република Косово", каза българският държавен глава.

Президентите на България и Косово обсъдиха отношенията между София и Прищина. Вьоса Османи е на официално посещение у нас по покана на българския си колега Румен Радев.

Двамата дискутираха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, транспорта и туризма, както и теми свързани със сигурността на Балканите.

Бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз. България подкрепя усилията на държавното ръководство и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължаване на реформите, за укрепване на институциите, за съдебна реформа, борба с престъпността и с корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с косовската си колега Вьоса Османи-Садриу, която е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава посрещна на пл. „Св. Ал. Невски“ президента на Косово с официална церемония. Двамата президенти проведоха среща на „четири очи“, след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.  

Европейската интеграция на Република Косово е фактор за утвърждаване на стабилността, сигурността и мира на Западните Балкани и ще даде позитивен знак за целия регион, каза Румен Радев по време на пленарните разговори с Вьоса Османи-Садриу. Държавният глава посочи, че страната ни ще продължи да оказва техническа и политическа подкрепа в европейския път на Косово. "България винаги е била сред най-силните поддръжници и основен двигател на европейската перспектива на Западните Балкани. В тази насока ние започнахме да оказваме подкрепа на Косово още през 2008 г., когато България беше една от първите държави, признали независимостта на страната", заяви Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи активно за задълбочаване на ангажираността на ЕС към Западните Балкани, в това число за преодоляване на енергийната криза и за стимулиране на обществено-икономическото развитие в региона.

„Очакваме страните от региона да докажат в непрекъснат процес своята ангажираност с ценностите на ЕС, които се градят на основата на принципите за включване, за добросъседство и за равни условия“, допълни президентът Радев. Той приветства усилията на държавното ръководство на Република Косово в диалога с Република Сърбия.

„Вярваме, че с посредничеството на ЕС и усилията на двете страни ще се намери всеобхватно, правнообвързващо споразумение, което да гарантира стабилност на нашия регион и да неутрализира периодичната ескалация на напрежение между двете страни“, заяви Румен Радев и допълни, че споразумението от 23 ноември т. г. е позитивна стъпка в тази насока.

По време на пленарните разговори Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу обсъдиха перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Косово в икономиката, енергетиката, транспорта, културата, образованието, сигурността. В кратки срокове ще бъде съставена работна група, която да уточни възможностите България да изнася електричество за Косово. Във връзка с енергийната криза благодарение на усилията на страната ни ЕС активира механизма за макрофинансова помощ, която обхваща не само Република Северна Македония, а целия регион на Западните Балкани.

Акцент в разговорите беше поставен и върху българската общност в Република Косово и усилията на страната за развитие на мултиетническо общество. Президентът Румен Радев изрази очакване в изпълнение на препоръките от решенията на Европейския парламент от юли тази година, базирани на доклада на ЕК от 2021 г., гражданите на Косово с изявено българско самосъзнание и идентичност да получат равни възможности и практически гаранции за упражняване на гражданските си права чрез подходящи законови и конституционни механизми. В тази насока Вьоса Османи-Садриу заяви ангажимента на институциите в Косово за тясно сътрудничество с българската държава и с общността ни.

Президентът Радев изрази очакване на предстоящото заседание на Съвета на ЕС Косово да получи подкрепа за визова либерализация. „България подкрепя и усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, защото това е сигурен начин за задълбочаване на интеграцията на Косово в европейските структури, както и за укрепване на демократичните процеси, на върховенството на правото и на защита на човешките права“, посочи българският държавен глава.

От своя страна, Вьоса Османи-Садриу заяви, че за Косово България е съюзник, партньор и приятел. Тя благодари за подкрепата на България за членство в различни международни и регионални формати и организации. До края на годината Косово ще подаде молба за членство в ЕС.

„Разчитаме на подкрепата на България и се надяваме, че страната ви ще ни помогне да убедим и други европейски държави, че Косово подкрепя европейските ценности“, заяви Вьоса Османи-Садриу. Тя посочи, че решенията, взимани в Европа, следва да подпомогнат по-бързото присъединяване на държавите въз основа на собствения им принос. "Това ще помогне да избегнем външна, недобронамерена намеса, която да дестабилизира Европа", заяви Вьоса Османи-Садриу.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в присъствието двамата държавни глави български военни, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR), получиха почетния медал на президента на Косово. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *