ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Българските градове не спират да мислят в зелено

земя

Българските градове не са сред най-богатите в Европа, но не спират да мислят за зелени политики.

"Градовете трябва да са за хората, а не за автомобилите и фабриките", категоричен е кметът на Русе Пенчо Милков. Според него промяната в отношението ни към околната среда трябва да се наложи като общоевропейска и държавна политика и да стане част от ежедневието на всеки. Включването на екологичната компонента при изчислението на данъка върху МПС е непопулярна, но необходима мярка именно в тази посока, която държавата е предвидила две години преди въвеждането ѝ в Русе, уточняват от крайдунавската община.

Друга стъпка към опазването на околната среда в община Русе е свързана с управлението на отпадъците. През последните месеци новият договор за управление на сепариращата инсталация води до значително увеличение в отделяния за повторна употреба отпадък и намаление на количествата, отиващи на депо с до 30 процента.

Заедно с това община Русе работи съвместно с БАН и Русенския университет „Ангел Кънчев“ по проекти за декарбонизация на обществения транспорт. Така освен електробусите, които вече пътуват по русенските улици, се мисли и за доставката на автобуси, задвижвани от водород. "Русе е един от най-зелените градове с над 60 хиляди регистрирани дървета. Подкрепихме и ще продължим да съдействаме за случването на по-малки и по-мащабни залесителни инициативи, каквато е „Новата гора на Русе“, отбелязва кметът Милков.

Европейската комисия обяви 100-те неутрални по отношение на климата до 2030 г. градове в Мисията на Европейския съюз. Сред тях са и Габрово и София – единствените представители от страната ни, които са включени в т.нар. Мисия на първите 100 климатично неутрални и интелигентни градове. В тези 100 града жевият 12% от населението на ЕС и очакванията са те да бъдат водещи центрове за постигане на климатична неутралност и да се превърнат в европейски иновационни хъбове.

Мисията на градовете ще получи 360 млн. евро от финансирането финансирането на Horizon Europe за периода 2022 – 2023 г. по този проект. Ключов елемент е разработването на договори за климата от избраните градове, адаптирани към конкретните местни условия, обявиха от община Габрово. Всеки договор ще включва план за действие, времева рамка и инвестиционна стратегия с цел постигане на климатична неутралност до 2030 година. Те ще бъдат създадени в сътрудничество между регионалните и местни власти, гражданите, академичните и научните среди, бизнеса. Градовете ще ползват техническа помощ, работа в мрежа, споделяне на добри практики чрез специално създадена за мисията платформа „Градове с нулеви емисии“.

Иновациите, гражданите и регионите са в центъра на решенията за постигане на климатична неутралност в Европа. Сътрудничеството, съвместното очертаване на предизвикателствата с гражданите на градовете и споделената отговорност при реализирането на инициативите за всеки град са в основата на мисията на първите 100 климатично неутрални града.

Предимствата за София включват персонализирани съвети и помощ от специалната Платформа на мисията, управлявана от NetZeroCities. Важно е да се отбележи, че с одобрението на София като един от лидерите се отключва достъпът до допълнително финансиране и възможност за присъединяване към големи иновационни дейности и пилотни проекти, отбелязват от столична община. Мисията също така предоставя възможности за работа в мрежа, обмен на най-добри практики между градовете, подкрепа при включване на гражданите във вземането на решения и висока видимост – повишен политически профил на София и привлекателност за инвестиции и квалифицирани работници.

Изследователските и иновационни действия ще се насочат към чистата мобилност, енергийната ефективност и зеленото градско планиране и ще предложат възможност за изграждане на съвместни инициативи и засилване на сътрудничеството в синергия с други програми на Евросъюза.

Мисиите са новост на Horizon Europe и подкрепят приоритетите на Комисията като Европейската зелена сделка, Европа в цифровата ера, Европейския план за борба с рака, Икономика за хората и Новия европейски Баухаус.

Следващи стъпки

Комисията ще покани 100-те избрани града да разработят договори за климатични градове, които ще включват цялостен план за неутралност на климата във всички сектори като енергетика, сгради, управление на отпадъците и транспорт заедно със свързани инвестиционни планове. Този процес ще включва граждани, изследователски организации и частния сектор. 

Нашите градски райони са дом на 75% от гражданите на Европейския съюз. В световен мащаб градските райони консумират над 65% от световната енергия, което представлява повече от 70% от емисиите на CO2. Ето защо е важно градовете да действат като експериментални и иновационни екосистеми, за да помогнат на всички останали в техния преход да станат неутрални по отношение на климата до 2050 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *