ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Централната минерална баня – едно бижу от сецесиона насред София

Централна минерална баня София

На днешния ден през 1913 г. е открита една емблематична сграда в центъра на София – Централната минерална баня. Тя е паметник на културата с национално значение.

Първоначалният идеен проект е изготвен съвместно от архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов.

Сградата е построена по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов през 1913 година на мястото на съществувала дотогава турска баня, която е разрушена. Изградена е в стил сецесион, но и с типични български, византийски и изобщо източноправославни орнаментални елементи, дело на художника Харалампи Тачев.

Англо-американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. напълно унищожават южното крило, дебита на минералния извор също е засегнат, но по-късно банята е напълно възстановена.

Централната минерална баня работи до 1986 г., когато е затворена поради лошото ѝ състояние. Дълго време сградата стоя занемарена, след това банята бе в реконструкция за нуждите на Софийския исторически музей и за СПА център.

Постоянната експозиция на Музея за историята на София, в едната половина от сградата на Централната минерална баня, е официално открита на 17 септември 2015 година. В края на следващата година от статута му на "общински културен институт" музеят е реорганизиран в Регионален исторически музей – София.

Във фондовете му се съхраняват над 120 000 исторически ценности, чрез които се представя историята на града. Сред тях са много документи, лични вещи и снимки на изтъкнати български държавници като Княз Александър, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и други. Пазят се произведения на приложното изкуство с висока художествена и историческа стойности – "Златната каляска" стил Луи ХVІ, Бюрото, подарък от Бисмарк на цар Фердинанд, английския часовник, дар от кралица Виктория, стилни мебели. Някои от музейните експонати са записани в Държавния музеен фонд.

В художествения фонд се съхраняват оригинални картини от изтъкнати български художници, рисували София. Притежание на Софийския исторически музей е и колекцията от акварели на Йосиф Обербауер, в която е запечатан облика на София по време на Освобождението, вече напълно изчезнал. Музеят има много икони, стенописи и църковна утвар. В нумизматичния фонд се съхраняват над 17 000 монети и банкноти, някои от които са много ценни и редки.

Музеят притежава и най-голямата сбирка от стари фотографии и картички с изгледи от София.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *