ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Церемонията по инаугурацията на Макрон ще се състои на 7 май

Еманюел Макрон

Церемонията по встъпване в длъжност като президент на Франция, от  победилия на изборите действащ държавен глава на републиката Еманюел Макрон ще със състои на 7 май, съобщава телевизионният канал BFMTV.

Церемонията ще бъде в Елисейския дворец.

На 24 април във Франция се проведе вторият тур на президентските избори. За този пост заедно с Макрон се бореше и лидерът на крайнодясната партия „Национално обединение“ Марин Льо Пен. Според окончателните данни от Конституционния съвет на Франция, Макрон получи 58.55% гласовете, а Льо Пен – 41.45 процента. Така 44-годишният Макрон стана първият френски президент от 20 години насам, който печели втори мандат. Балотажът бе повторение на този, който се проведе между двамата конкуренти преди пет години, който тогава бе спечелен от Макрон с 66 срещу 34 процента. Той встъпи в длъжност на 14 май 2017 година.

За преизбирането на Макрон за втори мандат, стана известно на 25 април. Конституционният съвет на Франция официално потвърди неговото преизбиране на 27 април, а той ще встъпи в длъжност от 14 май.

В речта си към своите избиратели, Макрон заяви, че в хода на гласуването французите са избрали „хуманистичния, амбициозен проект“, основан на „труда и съзиданието“, и той смята да продължи изпълненито на този проект.

Президент на Франция,

официално наричан Президент на Републиката е избираема длъжност във Френската република. Четири от петте френски републики са имали президенти в качеството си на държавен глава. Правомощията на президента, неговите функции и задължения, както и връзките с френското правителство, се определят от френската конституция. Във всяка от досегашните френски конституции те са различни.

Франция е демократична полупрезидентска република с многопартийна система. Президентът се избира с прако гласуване от избирателите за срок от пет години с право на едно преизбиране. Министър-председателят  се избира от президента на републиката след парламентарни избори и обикновено е от най-добре представената партия в парламента. Президентът е държавен глава, а премиерът оглавява правителството. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството, законодателната – в правителството, Сената и Националното събрание, а съдебната власт е независима.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *