ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Чешки ден в София

чехия чехословакия чешко чехословашко знаме

Еднодневен фестивал, наречен "Чешки ден в София", ще се състои на лятната сцена в Борисовата градина от 10 часа. Той се организира от Посолството на Чешката република в София и Чешкия център в столицата. Подготвена е и богата културна програма. 

От Чешкия център отбелязват, че събитието е част от културната програма на чешкото председателство на Европейския съюз. Ще бъдат представени чешки компании, насочени към българския пазар в областта на околната среда и устойчивия здравословен начин на живот. Темата е един от приоритетите на чешкото председателство и е свързана с целта за изграждане на неутрална по отношение на климата и щадяща околна среда в Европа.

"Чешки ден в София" е финансово подкрепен от чешкото външно министерство в рамките на проект за икономическа дипломация, насочен към подкрепа на чешките износители на чужди пазари.

"Благодарение на финансовата подкрепа на редица спонсори, е подготвена богата културна програма за деца и възрастни. Вярваме, че по този начин ще успеем да повишим популярността на Чешката република като страна с много успешни компании, но също така и като страна, изпълнена с красота, която привлича чуждестранните туристи да я посетят и по време на която те могат да се запознаят с богати културни, исторически, спортни или кулинарни традиции", обявиха организаторите.

Програмата предвижда представяне на компании, куклен театър ("Мале-Мале" – "Разбойническа приказка“ по Карел Чапек), прожекция на клипове на правителствената агенция CzechTourism, прожекция на филмчето "Къртичето", "Аудиенция“ на Вацлав Хавел ще четат Стефан Стоянов и Красен Ханджиев, "Джаз за деца с Венци Благоев".

Ще има обособен кът за приложни изкуства за деца и младежи. Посетителите ще могат да опитат специалитети от чешката кухня и няколко вида чешка бира. 

Чешкият център в София е най-старата чешка институция от този тип в чужбина, а същевременно е и сред най-дълго действащите в България чуждестранни културни организации. Неговата история започва още през 1949 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *