ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Да не размиваме политическата отговорност зад експертен кабинет

Президентство Консултации с БСП

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха представителите на Българската социалистическа партия на крака.

Причината – малкото закъснение на Корнелия Нинова и колегите й. Румен Радев се пошегува с журналисти, които допуснаха, че тя може и да е объркала стаята с думите: „Дано не е моята“.

Но шегите бяха дотам. Президентът Радев постави директно въпроса на Корнелия Нинова:

„Вие готови ли сте да влезете в диалог? С кого? С какви приоритети и с каква програма, така че да се формира едно наистина устойчиво управление с ефективност и със стратегически хоризонт. Управление – което не само да решава кризите, но и да взима важни решения, които да касаят обществено-политическото развитие и да елиминират опасността България да остане в периферията на Европа.

Вашата формула и вашата нагласа за диалог и за коалиране с другите участници е важна. Дали тя е само в рамките на коалицията, която управлява в момента, или е изобщо с всички парламентарно представени групи, така че да имаме наистина ефективно управление, със стратегически хоризонт?"

В отговор на въпросите министърът на икономиката в оставка обясни, че политическата й сила напълно разбира сложната ситуация, в която се намира страната. И отчете свършеното от кабинета:

"Последните шест месеца като част от правителството и от управляващото мнозинство изпитахме предизвикателството на няколко кризи. Положихме усилия да преведем страната през тежките зимни месеци. Това правителство оставя България финансово стабилна – с рекорден ръст в индустриалното производство от 20 процента.

През изтеклите шест месеца бяхме социалният стълб на управлението и с удовлетворение от нашата работа споделяме, че 22 млрд. лева стигнаха до 5 млн. българи – в подкрепа на домакинства, на млади семейства, на пенсионери и на работници.

Напълно разбираме сложността на ситуацията и декларираме нашата готовност, ако решите, третият мандат да бъде връчен на БСП за България – да положим усилия, да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство" – поясни Нинова.

След това тя подчерта, че като основа на разговорите за коалиране трябва да бъде програмата, която са изработили само преди седмици – трите политически сили – "Продължаваме Промяната", БСП за България и "Демократична България".

"Тя е изключително конкретна и много ясно разписана с отделни стъпки – като управленски подход и като законодателство. В тази програма ние заложихме три приоритета: първият – да продължим да бъдем социалната партия в правителството, която да поставя на първо място социалната политика. В тази част в програмата са разписани мерки в подкрепа на младите семейства, преизчисляване на пенсиите, безплатни лекарства и учебници.

Вторият ни приоритет е стабилна икономика. В програмата са разписани мерките, с които едно бъдещо правителство ще подкрепи бизнеса в предстоящите тежки есенни и зимни месеци.

На трето място – безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов трябва да продължи. Ние като партия водим тази борба вече шеста година и смятаме, че тя трябва да продължи. Защото икономическият растеж, адекватната социална политика могат да бъдат резултат от спирането на кражбите, на течовете, на корупцията в редица сфери от обществения живот."

"Бихме поставили на масата програмата, която изработихме с приоритетите в нея и бихме разговаряли с партньорите ни от сегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, с него ще бъдем заедно, за да я изпълним" – обясни Нинова формулата за бъдещата коалиция.

Тя обаче бе категорична, че БСП не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС.

На въпроса на президента какво е виждането на БСП за състава на бъдещия Министерски съвет и по-конкретно дали изключват в неговия състав да има ясно изразени политически фигури, предпочитайки той да е с експерти, Корнелия Нинова отговори:

"На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме Промяната“. Те са първата политическа сила и така би било редно при демокрацията – те да излъчат премиера. На второ място предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това ще означава ясно носене на политическата отговорност.

Чакат ни тежки изпитания през есента и зимата и не смятаме, че тази политическа отговорност трябва да се размива, скрита зад експертен кабинет" – подчерта лидерът на Българската социалистическа партия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *