ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Да премахнем негативната атмосфера между страните ни

Министерство на външните работи Николай Милков

Има негативна атмосфера между България и Северна Македония и трябва да я премахнем, заяви пред Буяр Османи външният министър Николай Милков.

От своя страна македонският първи дипломат заяви, че ще предложи Венецианската комисия да даде оценка на Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония, по силата на който двата български културни центъра "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид имат три месеца да сменят имената си.

Това е първото посещение на Буяр Османи в България и първите му разговори в София, откакто Николай Милков е външен министър.

"Парадокс е това да имаме една визия за развитието на региона и за развитието на нашите двустранни отношения, парадокс е да имаме и механизъм за тяхното решаване, който се определя от подписаните двустранни документи, и в същото време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е позитивна в развитието на нашите отношения. Именно това се опитваме да преодолеем с това посещение", заяви министър Милков веднага след разговорите.

Николай Милков и Буяр Османи са обсъдили и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка.

Приетите промени в Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония предизвикаха остра реакция на външното ни министерство заради дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите там.

В София Османи увери, че Законът ще бъде даден за оценка на Венецианската комисия за дискриминационни текстове.

"Трябва институциите – министерствата на външните работи, да насочват, да водят сътрудничеството, двустранните отношения, за да не позволим на други да ни отвлекат дневния ред и да ни наложат свой дневен ред", каза той.

Преди срещата македонският външен министър обяви, че ще постави въпроса за откриване на официален македонски културен център в Благоевград, но след разговорите днес и двамата министри отказаха да коментират дали темата е обсъждана.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *