ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ДБ и ПП излизат на протест заради “хартиената коалиция”

Избори

"Демократична България" и "Продължаваме Промяната" излизат на протест пред Народното събрание. Причината е промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в Правната комисия. Според двете партии "хартиената коалиция" е потъпкала Изборния закон, а ГЕРБ, ДПС и БСП са извършили "атентат срещу свободните и честни избори".

ДБ и ПП обясняват, че промените за връщане на хартиената бюлетина са превърнали машините в принтер, а отмяната на район "Чужбина" затруднява разкриването на секции зад граница. Закрива се и Общественият съвет към ЦИК. Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои.

Протестът е организиран за днес, 18 ноември, от 18:30 часа. Това стана ясно от пост  във Facebook, публикуван от депутата от ДБ Ивайло Мирчев. Под него е снимка на Мустафа Карадайъ, който е цитиран с думите: "Можем да блокираме цяла България. Никой не се съмнява, че ние можем да изкараме 20 000 срещу техните 2000."

Също в пост Мирчев обяснява и защо е напуснал пленарната зала предния ден, 17 ноември, заедно с "Продължаваме промяната". Направили го в знак на протест срещу близо 18-часовото "опраскване" на Изборния кодекс, което организирали от ГЕРБ. В заседанието на Правната комисия, продължило от 14:30 ч. на 16 ноември до 7:45 сутринта на 17 ноември, коалицията "хартиена бюлетина" ГЕРБ, ДПС и БСП свършила следното:

Отменила въведения от ДБ МИР "Чужбина".

Вдигнала прага на заявленията за откриване на нови секции извън страната.

"Опраскала" машинния вот и на практика върнала хартията изцяло, без да даде нито един аргумент срещу машините и нито едно доказателство за проблеми с машинния вот.

Премахнала Обществения съвет към ЦИК, но пък увеличила състава ѝ, за да я направят още по-зависима.

Отхвърлила всичките предложения на ДБ и ПП за осигуряване на прозрачността на гласуването.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *