ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ДБ предлага създаване на преброителни центрове с 20 хил. участници

Парламент Демократична България ДБ кани парламентарните групи

Парламентарната група на "Демократична България" предлага да бъдат създадени преброителни центрове. Те ще внесат предложението си между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. С промените бе гласувано на първо четене връщането на хартиената бюлетина по предложение на "БСП за България".

Идеята за преброителните центрове бе обсъдена на дискусия в парламента. По покана на ДБ дойдоха представители на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП "Продължаваме промяната", "Български възход", както и на неправителствени организации. "ЦИК на свое заседание не е успяла да вземе решение за изпращане на представители. Това е пореден случай, когато тя не може да постигне мнозинство", каза депутатът от ДБ Надежда Йорданова. На срещата обаче присъстваха представители от Обществения съвет на Централната избирателна комисия.

Според ДБ една от целите на преброителни центрове е да се повиши доверието в изборния процес и да се гарантира прозрачно преброяване на подадените гласове. От обединението предвиждат при местни избори – територията на община, а при парламентарни избори – територията на един избирателен район, да бъде разделена на участъци и в тях да бъдат назначени преброителни комисии, които да броят подадените бюлетини. Участъкът ще е на база 20 хил. избиратели, защото такъв е бил експериментът в Бобошево, който се отчита като позитивен опит. Ако съответната община е по-малка от 20 хил. души, ще има един преброителен участък, тези с повече избиратели- съответно ще имат повече преброителни участъци. Предвидено е и създаването на методология в тази посока.

Преброителните комисии ще са във всеки един преброителен участък и ще са като помощен орган, междинно звено между секционните, районните, общинските избирателни комисии, в зависимост на какъв вот се провежда. Комисиите ще се назначават от районните избирателни комисии при избори за Народно събрание, за Европейския парламент и президент, а за местни избори – от общинските избирателни комисии. Предлага се броят на членовете на комисиите да е какъвто е борят на членовете на съответната районна избирателна комисия.

Идеята е секционните избирателни комисии да не броят хартиените бюлетини в секцията. "Обявява се краят на изборния ден, запечатва се урната, разпечатва се машинният протокол, подписва се. След което се вземат всички изборни книжа заедно с флашките и се предават на преброителните комисии", обясни Йорданова. Преброителната комисия ще сравнява данните, след което ще започне да брои бюлетините. Целият процес се предвижда де е в присъствието на медиите, с живо излъчване, а комисията да попълва данните общо за целия преброителен участък. 

По време на срещата от ДБ отново изтъкнаха, че не подкрепят връщането на гласуването с хартиена бюлетина. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *