ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ДБ с изложба за хората с увреждания, БСП – с декларация

благотворителен базар

"У нас хората с увреждания продължават да са дискриминирани поради липсата на достъпна среда в обществени и жилищни сгради, транспортни средства, достъп до правосъдие и други." Това се посочва в декларация на парламентарната група на „БСП за България“, прочетена от Георги Гьоков от трибуната на Народното събрание в навечерието на 3 декември – Международният ден на хората с увреждания. 

Гьоков коментира, че вече 30 години след промените не са получили достоен живот за тях и за близките си. Според него в България не се събира официална статистика за хората с увреждания.  

Той изнесе данни от Националния център за обществено здраве и анализи, според които всяка година над 3 000 деца и над 50 000 пълнолетни "се вливат" в редицата на хората с увреждания, защото така са се произнесли експертните комисии. Депутатът допълни, че според други източници хората с установени увреждания у нас са над 500 000 души, а през 2022 г. около 9 000 лица с увреждания и възрастни хора живеят в 161 специализирани институции.  

Гьоков посочи, че хората с увреждания са най-голямото малцинство в света, но, за разлика от повечето малцинствени групи, тя е с "отворено членство" и всеки човек може по всяко време да започне "членуването си" в нея, било то поради злополука, заболяване, старост или по друга причина.” 

Той обяви и че по оценка на Световна здравна организация над 1 млрд. души, което е 15 на сто от населението на света, имат увреждане, като едва 5 на сто от тези увреждания са вродени. А според Световната банка 20% от най-бедното население на планетата е с увреждане.  

Гьоков добави също, че в Европейския съюз 87 млн. души имат някакъв вид увреждане, като повече от 50 на сто от тях смятат, че са жертва на дискриминация, а 41 на сто не могат да покрият непредвидено възникналите си разходи. 

По повод утрешния Международен ден на хората с увреждания, днес (2 декември), Народното събрание бе домакин на две събития. Те се проведоха в Клуба на народния представител по инициатива на Комисията по труда, социалната и демографската политика. 

При първата проява имаше благотворителен базар, на който се продаваха подаръци, създадени от питомците на  Дневния център за деца и лица с епилепсия. Възпитаници на Центъра изпяха за своите клиенти на базара и по няколко песни. 

Там се състоя и среща с представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания. По същото време във фоайето „Европейски кът“ в Народното събрание беше открита изложба, посветена на Международния ден на хората с увреждания. Участници в изложбата са хора с увреждания и тя е по инициатива на парламентарната група на „Демократична България“. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *