ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ДБ внася законопроекти „Пакет прозрачност” за местното самоуправление

законопроекти

Будното гражданско общество винаги е било признак за развита и демократична държава, затова от „Демократична България” и „Продължаваме промяната” внасяме изменения в Закона за местното самоуправление. Прозрачността в работата на всички общински съвети в Република България е ключово важна. Така гражданите ще можем лесно и отблизо да виждаме работата на местните,избрани органи на власт.

Това съобщиха от пресцентъра на "Демократи за силна България".

Както бе обещано през предизборната кампания, по инициатива на Йордан Иванов, народен представител от Пловдив, внасяме „Пакет прозрачност” за българските общини, се казва още в съобщението.

Промените предвиждат:

  • Край на заседанията на общинските съвети „на тъмно”.

Всички общински съвети в страната ще излъчват на живо заседанията си в страницата на съответната община.

  • Прозрачност за всяко решение

       Хората трябва да знаят как и дали гласуват общинските съветници, на които са дали доверието си да ги представляват. Затова всяко гласуване на всеки общински съветник ще бъде публично.

  • Материалите за общинските сесии и дневния ред ще бъдат предварително обявявани на страницата на общината.

Всеки гражданин ще може да се информира какво ще се гласува на всяка предстояща сесия на Общинския съвет. Достъпни за гражданите ще са и документите към предложенията за решения. Сега тези материали не са публични – достъп до тях имат само общинските съветници.

  • Въпросите към кметската администрация и получените отговори ще бъдат публични.

Създаваме регистър, достъпен за гражданите по всяко време. В него ще бъдат съхранявани всички питания към кметовете на общини и техните заместници, както и дадените от тях отговори или липсата на такива.

  • Работата на комисиите в Общинските съвети също става прозрачна.

Заседанията на комисиите към Общинските съвети ще се излъчват пряко на страницата на съответната община. Кой съветник как ще гласува ще е публична информация, а гражданите ще имат достъп до документите, които се разглеждат в комисиите. Протоколите от работата на комисиите също ще се публикуват.

"Демократична България" ще търси и подкрепата на други парламентарни групи за подкрепа на внесените изменения в Закона за местното самоуправление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *