ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Демерджиев: Габровски търси вътрешен министър от редиците на МВР

Вицепремиерът в служебния кабинет Иван Демерджиев съобщи пред NOVA, че има информация, че кандидат-премиерът, предложен от ГЕРБ, Николай Габровски търси вътрешен министър от редиците на МВР. Самият той обаче не е получавал покана, а и подчерта, че не би приел. Демерджиев разясни, че в редиците "сигурно е имало покани", но доколкото знае, те не са приети.

Той направи коментар във връзка с разследването на международни медии за отношението на българските гранични власти към мигранти: "Обърквам се какво се случва на българо-турската граница – дали пускаме безпрепятствено мигранти да минават, или се отнасяме по някакъв нечовешки начин с тях. Едната теза е, че срещу 50 лв. може спокойно да се мине границата, а другата – "правим осем или девет неуспешни опита и стрелят по нас". Истината не е нито в едното, нито в другото. Инцидентът беше разследван от комисия, която излезе със заключение, че изстрел, произведен от българска територия към турската няма", увери вътрешният министър.

По случая със загиналия край Елхово граничен полицай Петър Бъчваров, силовият министър уточни, че докладите на нашите служби са посочили, че е напълно възможно зад всичко това да стоят други престъпни групи. В момента се проверява дали не става въпрос за много по-сериозен трафикантски канал. Разследват се версии за "нещо по-сериозно, което стои зад инцидента". Вицепремиерът е категоричен, че двамата турски овчари не са просто овчари. От думите му стана ясно, че всички полицаи и военни, които патрулират на оградата на границата, ще бъдат снабдени с дълго оръжие и бронежилетки. Ще бъдат доставени модерни и леки уреди за нощно виждане.

С отказа, който България получи да влезе в Шенген, според Демерджиев Европейският съюз сам си е нанесъл шамар. "С това решение Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила. За тези месеци от август насам е свършена много работа. Това го потвърдиха директорът на Frontex и еврокомисарят Илва Йохансон", изтъкна силовият министър. Според него трябва да се поддържа диалогът с Австрия и Нидерландия. "Поканил съм екипи и на двете държави да дойдат на границата и да видят как се случват практическите действия по опазването ѝ. Тази граница е най-тежката сухопътна на Европейския съюз. Австрия заяви желание и ангажимент да изпрати свои сили. Нидерландия заема пасивна позиция", посочи още Демерджиев.

Турският президент Реджеп Еродаган е поел ангажимент турските граничари да "затворят" границата си за мигранти към България. Служебният министър разказа за посещението на българския президент Румен Радев в Турция преди дни. В делегацията от наша страна бяха няколко министри, между които и Демерджиев. Това, което касае справянето с мигрантския натиск и управлението на границите, е било подробно коментирано. Ние охраняваме голяма част от сухопътната външна граница на Европейския съюз и най-големия Контролно-пропускателен пункт в Европа, уточни вицепремиерът. Ердоган е дал указания на турския вътрешен министър, че границата трябва да бъде затворена – тоест натискът да се поеме от турските части. По думите му до момента почти целият мигрантски натиск е възпиран от българската страна на граница. Турската страна ще бъде още по-активна. Ще патрулира турската жандармерия, за да не се позволява на големи мигрантски групи да преминават границата.

Водени са разговори и за двустранна работа за модернизирането на трите гранични пункта между България и Турция – "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново". Планира се да се пусне железопътен транспорт от Одрин до Ямбол през КГПП "Лесово", каза още министърът. Има идеи и за магистралната отсечка. Турската страна е изразила готовност да посочи свои фирми, които да се справят с това. Може да се ползва европейско финансиране, което България е поела ангажимент да осигури. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *