ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Депутати се притесняват, че България може пак да стане обект на кибератаки

Киберсигурност

Депутати от комисията по електронно управление изразиха притеснение, че решението за военна помощ за Украйна може да е повод и за нова кибератака. Министерството на електронното управление увери, че са взети мерки.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров каза, че са взети мерки, без да посочи повече подробности.

"Ние се опитваме да действаме превантивно. Осторожността ни е постоянна. Да, България е обект на кибератаки ежедневно, но ние се грижим постоянно за това", посочи той.

Въпросът в комисията повдигна депутатът Никола Димитров от "Възраждане".

"Нека не забравяме, че преди няколко седмици, когато се заговори, че подобно решение ще влиза в зала, България стана обект на кибератаки", припомни той.

А колегата му Божидар Божанов, който е и първият митистър на еректронното управление обясни: "При последните атаки някои институции пострадаха, т.е. – паднаха им сайтовете. Започнахме една миграция на администрацията към защитен интернет възел на държавата".

Запознати казаха, че към момента цялата информационна комуникация на администрацията минава през така наречената защита на информационна мрежа. И тя е подготвена за подобни атаки.

Въпреки това има все още сайтове, които не са присъединени към нея. И те може би ще бъдат уязвими. В средата на октомври сайтовете на президентството и други 13 държавни институции бяха ударени от хакерска атака. За извършител беше посочена руската хакерска група "Килнет".  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *