ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Депутатите обсъждат закупуването на нови самолети F-16

Парламент заседание

Предстои парламентът да гласува проект на решение, с което да позволи закупуването на осем бойни самолета от типа F-16 Block 70. Вносител е Министерският съвет. Целите на проекта предвиждат окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители 16 самолета F-16 Block-70, както и завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проект "Придобиване на нов тип боен самолет". 

Социалистът Румен Гечев подчерта, че нито един самолет от първите осем, все още не е доставен от американската страна и коментира: "Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лева, а може да става дума за много милиарди, тъй като доставчикът иска да му подпишем втори път празен чек".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" подчерта, че военните самолети са необходими са функционирането на Военновъздушните ни сили. "Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват. Да, те са на чертежи, но всъщност Блок 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората, които са в Българската армия, да осигурим тези самолети. Те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на Военновъздушните сили", подчерта той.

Преди това по предложение на председателстващия Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ-СДС редовният парламентарен контрол беше отложен. Парламентът включи в дневния си ред две нови точки – избиране на зам.-председател на комисията за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество и промени в комисията по правни въпроси. Заседанието започва с блицконтрол. В него участват служебният премиер Гълъб Донев и вицепремиери.

В дневния ред са и законопроекти за изменение и допълнения на Изборния кодекс. Внесени са три законопроекта, съответно от "БСП за България", "Възраждане" и "Демократична България". На свое заседание правната комисия одобри на първо четене предложеното от левицата изменение за връщане на хартиените бюлетини според желанието на избирателя. От ДБ предложиха промени, с които да се повиши прозрачността и сигурността на машинното гласуване. От ДБ се обявиха срещу смесения тип гласуване, който предлагат социалистите – с хартия и машина. От "Възраждане" предлагат съставът на Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на мандатите и се предлага въвеждане на постоянно видеонаблюдение през целия изборен ден. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *