ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Депутатите отложиха за утре избора на председател на парламента

Откриване на парламента

При първото заседание на 48-ото Народно събрание депутатите не успяха да изпълнят основната си задача. Те не можаха да изберат председател на парламента и накрая прекъснаха заседанието, разотидоха се и оставиха работата си за утре. След две процедури с по две повторни гласувания, народните представители не можаха да излязат задънената улица, в която сами се вкараха. Накрая председателстващият заседанието Вежди Рашидов обяви, че процедурата ще продължи утре от 10:00 часа.  Предложението за прекъсването на заседанието дойде от шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Това вероятно ще се случва безброй много пъти, ако не се промени или търсенето на консенсус в залата, или правилата. Но те ако се променят, ще противоречат на Конституцията. Единственият шанс във връзка с промяна на правилата е това да се предложи друг вид гласуване. Аз обаче не съм склонна да го направя, а мисля, че е редно е да направим прекъсване на заседанието то утре да продължи в час, който обяви председателят", каза Атанасова.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев поиска парламентарните групи да се съберат на председателски съвет, на който да се обединят около една кандидатура. Депутатите сякаш не обърнаха особено внимание на призива му. А Рашидов удари звънеца за край на заседанието.

Четирима бяха първоначално номинираните за поста – Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от "БСП за България". На първото гласуване никой от кандидатите не успя да събере подкрепа на мнозинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж между номинираните, получили най-много гласове – Росен Желязков и Никола Минчев. Но и на балотажа никой от двамата кандидати не получи подкрепата на мнозинството.

След почивка и консултации депутатите започнаха отначало нова процедура по избор на председател на Народното събрание. При повторната процедура от ДПС също направиха своя номинация в лицето на Йордан Цонев, а ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "БСП за България" издигнаха повторно своите кандидати. Така номинираните станаха петима.

След подновяване на заседанието се премина към гласуване на петимата кандидати. Йордан Цонев получи подкрепа от 34 депутати, 97 – "против", 102 – "въздържал се". "За" Кристиан Вигенин бяха 28 депутати, 35 "против" и 175 – "въздържал се". "За" Никола Минчев 73 гласа, 35 "против", 130 –  "въздържали се". 27 подкрепиха Петър Петров от "Възраждане", 94 бяха "против" и 118 – въздържал се.  67 подкрепиха Росен Желязков, 84 гласуваха "против", 88 – "въздържал се". На балотаж отново отидоха Желязков и Минчев. И двамата пак се провалиха да съберат мнозинство. Този път кандидатът на ГЕРБ-СДС събра по-малко гласове, защото ДПС не го подкрепи.

Според процедурните правила, приети по-рано днес, кандидатурите се гласуват по азбучен ред на имената. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала, се произвежда втори избор, в който участват двамата номинирани, получили най-много гласове. При второто гласуване избран е кандидатът, който получи повече гласове.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *