ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Депутатите върнаха хартиената бюлетина

Пленарна зала - актуализация на бюджета - парламент

На първо четене депутатите приеха връщането на хартиената бюлетина. Те одобриха предложението на БСП със 125 гласа "за" и 100 "против" след продължителни дебати.

В обяснение на отрицателен вот Ивайло Мирчев заяви, че в такъв случай между първо и второ четене от "Демократична България" ще предложат създаването на преброителни центрове, където бюлетините ще се броят пред камери.

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" определи дебатите като цинизъм и изрази надежда предложението за хартиената бюлетина да отпадне между първо и второ четене.

За предложението на "Възраждане" гласуваха 56 депутати, против бяха 60, 106 се въздържаха. От партията на Костадин Костадинов настояваха за видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

Депутатите одобриха и предложението на ДБ, с което да се повиши прозрачността и сигурността на машинното гласуване

Преди това Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" поиска тайно гласуване, но предложението беше отхвърлено от депутатите с 99 гласа "за" и  125 "против". Един депутат се въздържа. Друго предложение – гласуването да се предава пряко по БНТ1 и БНР, бе прието с гласа 122 "за" и 43 "против" Въздържаха се 58.

Припомняме, в деловодството на Народното събрание бяха внесени три законопроекта за промени в Изборния кодекс – от БСП, от "Възраждане" и "Демократична България“. В сряда, на свое заседание, правната комисия одобри на първо четене предложеното от левицата –  изменение за връщане на хартиените бюлетини, според желанието на избирателя. От ДБ предложиха промени, с които да се повиши прозрачността и сигурността на машинното гласуване и се обявиха против смесения тип гласуване, който предлагат от БСП – с хартия и машина. От "Възраждане" бяха предложили съставът на ЦИК да отразява пропорционалното разпределение на мандатите и се предлага въвеждане на постоянно видеонаблюдение през целия изборен ден.

След разпалени близо 4-часови дебати с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС БСП и един глас от "Български възход" на първо четене се прокараха промените, внесени от левицата за смесено гласуване – гражданите да могат да избират да упражнят вота си с машина или с хартиена бюлетина.

Борислав Гуцанов от вносителите се аргументира: "Ние искаме българските граждани да могат да гласуват свободно по начина, по който те са преценили и да има истинност на вота“.

Любен Дилов от ГЕРБ попита какъв е мотивът за ограничаване начините на гласуване на гражданите: "Дайте им възможност по пощата, с гълъби, с боб, с царевица с димни сигнали – да гласуват както могат, нали насърчаваме избирателната активност! В момента какво правим – ние ограничаваме. Кажете ми в коя държава в Европа се гласува само с машини?"

А депутатът от ДПС Йордан Цонев, след като напомни, че движението е част от политическите сили, прокарали машинното гласуване, изтъкна: "И ние от ДПС никога не сме искали този тип машини, с които са гласува във Венецуела за Мадуро. Колкото пъти кажете "хартиената коалиция", толкова пъти ще получите "коалицията "Мадуро".

От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" категорично се противопоставиха на връщане на смесеното гласуване.

Като аргументи посочиха увеличаване на разходите и множество грешки в протоколите, които са констатирани преди въвеждането на масовото гласуване с машини.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров контрира твърдения за машинации при гласуването с машини: "Няма разминавания в гласовете заради машините. Да твърдите, че заради машинното гласуване имало проблеми с изборните резултати и нямало доверие, е абсолютно нелепо".

В обосновката на своя отрицателен вот Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" попита от трибуната на парламента: "Как ще обясните, когато протоколите също се манипулират и се пренаписват по десетки пъти, как ще обясните на българските граждани, когато техните гласове се пилеят с чували по улиците, как ще обясните на българските граждани – на тези български граждани, които са принуждавани да гласуват по определен начин“.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков влязоха в остри пререкания от парламентарната трибуна по време на дебата за връщането на хартиената бюлетина.

Карадайъ обвини Рашков в нерегламентирана намеса в изборите и натиск над симпатизанти на ДПС.

"На някого през годините много му е харесало да купува и продава гласове, но се яви един министър, който да защити Наказателния кодекс и да защити правата на хората, които бяха заставяни да гласуват по един или по друг начин", каза в отговор бившият вътрешен министър.

"МВР за първи път от 30 г. беше на поста си, включително в защита на политическите права на гражданите", добави той.

"Доверието не се печели с това да плашите хората да гласуват за вас, защото иначе няма да получат дърва за огрев или помощ от общината. Искате да елиминирате машините, за да можете да боравите с бюлетините както досега", заяви Бойко Рашков.

"Няма как да сме правили този натиск, когато компетенциите са в други органи и ние не сме били на власт. Появи се един министър, който се намеси в изборния процес по престъпен начин. За първи път милицията на Рашков, която изпълнява политически поръчки, влезе в секционните избирателни комисии", каза пък Карадайъ. 

"Това се случи за първи път в последните 30 г. Българската полиция беше превърната в партийна полиция", подчерта председателят на ПГ на ДПС.

"Вие можете да си мислите, че сте попречили на изборния ни резултат, но всъщност вие попречихте на българската демокрация", заяви още той.

Разговорът между двамата протече на висок тон. След като Мустафа Карадайъ завърши изказването си, на трибуната излезе съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Той се обърна към водещия засeданието Кристиан Вигенин с думите: "Ще ви помоля, когато г-н Карадайъ се разпени, да му отнемате думата".

Всички парламентарни групи дадоха заявки за редица предложения за промени в Изборния кодекс между двете четения.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *