ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Девет обвиняеми по аферата “Хемус”, влизат в съда през декември

Премиерът Бойко Борисов провери строителството на автомагистрала "Хемус" от хеликоптер

Разследването на престъпленията при строителството на магистрала "Хемус" e приключило, обвиняемите са девет, сочи неофициална информация. Според тези данни в средата на декември материалите ще бъдат предявени и делото влиза в съда.

Засега прокуратурата не е изнасяла данни, че по повод на аферата е стигнала до високите етажи на властта. Първоначалната информация е , че обвинението е разкрило определени фирми, свързани със строителството на автомагистралата. Част от разследваните лица са обвинени за пране пари.

Справките показват, че това е една схема, позната поне от пет години, а между обвиняемите има и осъждани за данъчни измами.

Преди година МВР разкри схемата за източване. Тя  започва като държавната фирма "Автомагистрали ЕАД" възлага изпълнението на лот 5 на АМ "Хемус" на фирма "Водно Строителство – Благоевград" и й изплаща в аванс 83 милиона лева. 

Според разследващите 53 милиона от тях са преведени на буферна фирма. През нея част от милионите са отишли по сметките на кухи фирми, регистрирани на малоимотни граждани. Така парите са изтеглени и дадени на футболния съдия Борислав Колев,  първият обвинен по случая.

Както стана известно днес, освен него, вече са привлечени още 8 лица, между които шефове в компанията изпълнител на лот 5 и буферната фирма. Борислав Колев бе привикан днес в ГДБОП. Защитата му поясни, че разследващите са стигнали до нови факти и данни, които не са били известни и са ги добавили в постановлението за привличане под отговорност.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *