ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Дянков: Разумно бе служебният кабинет да не внася Бюджет 2023

Симеон Дянков

Да не се внася бюджета за 2023 г. е било най-разумното решение – така определи хода на служебното правителство бившият финансов министър Симеон Дянков по БНТ. Независимо какъв бюджет би влязъл, при всички положения би имало надцакване от страна на политическите сили, за да се стигне до нови избори, смята той.

Дянков коментира, че с удължаване на бюджета за 2022 г. пак се задава дефицит за 2023 г., който ще бъде между 4-4,5%. Той е на мнение, че ако беше предложен и приет нов бюджет за следващата година, дефицитът би достигнал 7-8%, което пък би довело до още повече дългове държавата в следващите три години.

Бившият финансов министър даде своята прогноза, че със сегашния бюджет може да се работи до април следващата година. Поясни, че от януари ще се харчи 1/12 от сегашния бюджет, но допълни, че той също е на дефицит, което всъщност означава, че пари за 2023 г. за социални разходи и инфраструктурни проекти няма да има.

"Около средата на декември се очаква да дойде първото разплащане по Плана и реално ще покрие социалните разплащания. Точно затова за следващата година оставаме с пожелания за нов бюджет, иначе пак няма да строим инфраструктура", категоричен бе Симеон Дянков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *