ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Днес е критичен ден

Парламент Янаки Стоилов БСП

"Днес е критичен ден, защото това е краят на първата седмица на този парламент", заяви в интервю конституционният съдия проф. Янаки Стоилов. Ситуацията около избора на председател на Народното събрание е безпрецедентна.

"Ясно е, че този процес само би доказал неспособността на парламента да върши каквото и да е. Трети ден вече продължава първото заседание. През Средновековието е имало случаи при избора на папа да са необходими месеци, дори години. Но ние все пак сме в по-динамично време", добави той.

Стоилов бе категоричен, че правилата около избора на председател на НС не трябва да бъдат променяни."Защото в хода на всеки един процес, когато правилата се сменят, това някак създава подозрения и основателни опасения", обясни той.

По Конституция парламентът приема решенията си с мнозинство – повече от половината народни представители, участвали в гласуването. Проф. Стоилов смята, че въпросът за избора на председател на парламента трябва да се раздели от формирането на парламентарно мнозинство.

"Обикновено изборът на председател на парламента и неговото сваляне в предишните години е показало, че около него се формира и разваля мнозинство, но и на негово място се създава друго. Трябва да се разбере, че в тази ситуация изборът не е знак за това какво мнозинство би се опитало да излъчи управление", подчерта Стоилов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *