ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Днес е първото заседание на новото, 48-о Народно събрание

Парламент Пленарна зала

Днес от 9,00 часа ще се проведе първото заседание на новото, 48-о Народно събрание. То ще бъде открито от най-възрастния народен представител, който е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Традицията първото заседание на новоизбрания парламент да се открива от най-възрастния депутат в залата води началото си още от Търновската конституция. 

По време на тържественото заседание, в което ще прозвучат химните на България и на ЕС, депутатите ще положат клетва. След клетвата изявления ще направят представители на парламентарните групи. В новото Народно събрание са представени седем политически сили.

С най-голям брой депутати, 67, е коалиция ГЕРБ-СДС. За председател на групата е номинирана Десислава Атанасова, която я ръководеше и в 47-ото НС. "Продължаваме промяната" има 53 депутатски места. За председател е предложен Андрей Гюров, който също ръководеше групата в предходния парламент. Движението за права и свободи е с 36 места, а за председател на групата се очаква да бъде избран председателят на движението  Мустафа Карадайъ. "Възраждане" има  27 народни представители. Председател на групата ще е Костадин Костадинов. "БСП за България" е с 25 народни представители. За председател на групата е избрана лидерът на партията Корнелия Нинова.  "Демократична България" има 20 народни представители, председател на парламентарната група ще е Христо Иванов. "Български възход" е с 12 депутати, председател на групата ще е лидерът на партията Стефан Янев. 

След депутатската клетва и изявленията на парламентарно представените политически сили ще бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Народните представители ще изберат и заместник-председателите на парламента.

За поста председател на 48-ото Народно събрание има четири номинации. ГЕРБ-СДС предлага за председател на парламента Росен Желязков. От "Български възход" заявиха вчера пред БНТ, че ще го подкрепят. "Продължаваме Промяната" предлага Никола Минчев, който ръководеше работата на депутатите и в 47-ото НС. Кандидатурата на Минчев се подкрепя от ПГ "Демократична България". "Възраждане" издига Петър Петров. "БСП за България" номинира Кристиан Вигенин. 

На откриването на Народното събрание ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Президентът ще направи обръщение към народа и народните представители от парламентарната трибуна. Поканени на тържественото заседание са и президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, бивши председатели на НС, членовете на Министерския съвет, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас. 

Още преди официалното откриване на 48-ото Народно събрание надделя политическото съгласие, съобразено и с препоръката на Европейския съюз за протоколните практики от март – посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат канени на официални събития. Така руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат част от тържественото откриване на 48-я парламент. 

Предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на днешното първо пленарно заседание не събра достатъчно подкрепа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *