ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

До 1 г. приключва строежът на терминала за втечнен газ в Александруполис

Сътрудничеството в енергетиката обсъдиха на среща в София президентите на България и Гърция. Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в гръцкия град Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

"Удвоихме резервирания капацитет на нашата страна, гледаме с интерес строежа на втория терминал – "Тракия", на същата локация. Изгражда се и далекопроводът, 400-киловолтов, между Неа Сантия и "Марица Изток". Това ще допринесе за още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи. България обмисля възобновяване на проектите за бъдещи ядрени мощности", заяви президентът Румен Радев и допълни, че от критично значение за България и Гърция е възобновяването на проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, но в обратна посока. 

"Петролопровод от Александруполис до Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн", уточни той.

Президентът Румен Радев определи като крайно нелогично България и Румъния да останат извън Шенген в условията на криза в сигурността, икономиката и социалната сфера. Държавният глава коментира темата сред среща с гръцкия си колега Катерина Сакеларопулу, която е на посещение у нас. Атина подкрепя присъединяването на България и Румъния в Шенген. 

България не приема непрекъснатото поставяне на допълнителни изисквания, извън техническите критерии за присъединяване към Шенген, които страната ни е изпълнила още през 2011 година. Това подчерта президентът Румен Радев и призова Нидерландия и Австрия, които все още не са съгласни България да е част от Шенген:  

„Да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското пространство, толкова по-бързо ние ще можем да придвижим сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги изпратим към външната граница на ЕС – тази с Турция“.

България и Румъния извън Шенген има негативен икономически ефект.  

„Кой е най-големият инвеститор в България? Нидерландия! Кой е вторият по големина? Австрия! Апелирам към държавните ръководства на тези страни да не вървят срещу своя собствен бизнес, който наистина се възползва от добрите възможности, които предоставя България“, каза Радев.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу потвърди последователната подкрепата на Гърция за членството на страната ни в Шенген, което е продиктувано и от геополитическата ситуация в региона.  

„България отдавна е изпълнила предварително поставените критерии и присъединяването ѝ към Шенген не трябва да се отлага повече. Това се потвърждава и от оценки на Европейската комисия. Предизвикателствата пред региона изискват солидарност в рамките на ЕС“, посочи тя.  

Във връзка с мигрантския натиск България и Гърция очакват повече европейска солидарност, средства и оборудване, за охраната на външните граници на Европейския съюз.  

„Моят апел е, вместо да се издигат вътрешни граници и прегради между държавите от самия ЕС, ние се нуждаем от повече средства тук – на най-тежката граница на Съюза, която пазят България и Гърция“, каза още българският президент. 

По покана на държавния глава Румен Радев президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу е на държавно посещение в България.

На пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев посрещна Катерина Сакеларопулу с официална церемония, включваща почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта.

Президентът на Гърция отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.  

На „Дондуков“ 2 двамата президенти имаха среща на „четири очи“ и пленарни разговори между официалните делегации на България и Гърция.  

На церемония в Гербовата зала държавният глава Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за  развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *