ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Добавки за два месеца за пенсионерите, получили по-малко пари

Ивайло Иванов

През февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс COVID   добавката от 60 лева спрямо декември миналата година, ще получат 2 добавки – за януари и февруари, така че да няма ощетени. Това предвижда механизмът за компенсация на Националния осигурителен институт (НОИ).

Пред парламентарната социална комисия управителят на НОИ Ивайло Иванов съобщи, че общо 1 милион 68 хиляди възрастни са получили през януари по-малко пари спрямо декември. Това са половината от пенсионерите, а причината е по малкият размер на януарската COVID добавка.

Ивайло Иванов отчете, че за 668 хиляди пенсионери с пенсии за стаж и възраст увеличението на пенсията след преизчисляването с по-високия коефициент е по-малко от 60 лв. и при COVID добавка от 60 лв. се получава по-малък януарски размер спрямо декемврийския, когато добавките бяха по 120 лв.

Сто и девет хиляди са хората с пенсии за непълен стаж, които също са получили по-малко, те са ощетени с по 50 стотинки.

Двеста и шест хиляди са инвалидните пенсионери с увреждане между 50 и 70 процента, за които също е отчетен по-нисък януарски размер.

Така е и с хората на социална пенсия – при 268 лева платени от НОИ през декември, за януари парите са били 230 лв.

Общата разлика в изплатените средства декември – януари е 17 милиона лв., каза Ивайло Иванов и допълни: „Сумите, които ще бъдат изплатени през месец февруари, на 7-ми, заедно с пенсиите, ще бъдат едновременни за месец януари и месец февруари… След това за месец март ще си получат за един месец тази добавка“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *