ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Донев: Будителството е талантът да вдъхновяваш за добри дела

Президентство служебно правителство Румен Радев Гълъб Донев

Будителството е талантът да вдъхновяваш за добри помисли и дела. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в словото си по случай 1 ноември – Ден на народните будители.  "Будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват за теб. Будителството е съзнаването, че със стореното днес, носиш отговорност пред хората утре", отбеляза Донев. Според министър-председателя днешният празник е и ден за отдаване на почит пред паметта на големите българи. Нека бъде и ден, в който насърчаваме младите българи в техните първи крачки като наши наследници, призова той. 

"Преди точно 100 години министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определяне на 1 ноември за Ден на народните будители. По стар стил това е денят на Свети Йоан Рилски – небесният покровител на българския народ. Сто години по-късно будителството продължава да е силата, с която просветители разпалват искрата за знание във всеки от нас", каза Донев. 

В сградата на Министерския съвет премиерът откри "Малък обеден концерт" с участието на Младежка филхармония "Пионер". Концертът е за всички работещи в правителствената сграда – служителите от администрацията на Министерския съвет, членовете на служебния кабинет и за конституционните съдии. За първи път в сградата на правителството се провежда подобна инициатива. Това се случва в годината, в която Младежката филхармония "Пионер" чества своята 70-та годишнина и отбелязва 110-ата от рождението на създателя на оркестъра и негов дългогодишен диригент проф. Влади Симеонов. Филхармония "Пионер" е един от първите младежки оркестри в света. Носител е на редица международни и български отличия, включително за сериозния ѝ принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *