ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Дрехите ще поскъпнат, за да разтоварят сметищата

Евродирективата за намаляване на текстилните отпадаци

Евродиректива за намаляване на текстилните отпадъци, за която към момента в страната няма приета нормативна уредба, предвижда България да създаде работеща система за разделно събиране на стари дрехи и обувки. Планира се тя да влезе в сила през следващите по-малко от 15 месеца. Очаква се всеки гражданин – възрастен или дете – да предаде поне 1.5 килограма.   

За да се постигне целта – да престане изхвърлянето на текстилни отпадъци по сметищата и горенето им за отопление – първоначално са необходими над 50 млн. лв. – за контейнери, транспортиране, сортиране и преработка. Те ще дойдат от продуктова такса, която ще трябва да бъде начислявана в цената на продуктите и ще ги оскъпи. 

Изготвен е проект за наредба, внесена от бившия министър на околната среда Борислав Сандов, чийто срок за обсъждане изтече през август. Нормативният документ, чийто замисъл е да синхронизира българските разпоредби с европейските, получи забележки от бизнеса и до този момент не е влязъл в сила.  

Намерението на проекта е да се забрани изхвърлянето на износените и ненужни дрехи, обувки, чаршафи и завеси в общите контейнери, като и в сметищата. Целта е да се забрани и горенето им за отопление. Те ще се слагат в специални контейнери, каквито сега има за опаковките от пластмаса, стъкло и хартия, или ще могат да се връщат в магазините, от които са купени. 

Ако наредбата бъде приета във вида, в който е предложена, производителите или дистрибуторите на дрехи и обувки ще бъдат задължени да събират разделно, както и да рециклират, оползотворяват и обезвреждат тези отпадъци – самостоятелно или по договор със специализирани фирми. Предвижда се през 2025 г. и нататък компаниите да успяват да съберат от всеки човек в България по 4 кг отпадък от обувки и текстил годишно, или приблизително по 28 хил. тона. За сравнение: според последните данни, с които разполага Националният статистически институт (НСИ), за 2020 г. отпадъците от текстил са били 42 605 тона. 

Финансирането ще дойде от продуктовата такса, която производителите и дистрибуторите (вносителите включително) ще плащат на държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Количеството отпадък, за чието събиране и извозване ще отговаря даден производител или дистрибутор, ще се определя от пазарния му дял. 

Стойността на продуктовата такса за нови обувки и текстил се предвижда да зависи от размера им. В проекта е твърде общо казано, че за "малки текстилни артикули" таксата ще е 1.3 лв., за малко спално бельо – 1.93 лв., а за малък чифт обувки – 1.75 лева. За артикулите със "среден размер" таксите ще са 2.88 лв. за дреха, 2.92 лв. за спално бельо и 3.58 лв. за обувки. За "големи артикули" продуктовите такси ще са 3.24 лв. за текстилно облекло и 4.5 лв. за спално бельо. Предвижда се при втора употреба текстилът да се облага отново с такса, а сумата ще се изчислява по формула, включваща вече платеното и теглото на продукта. 

Българската стопанска камара излезе със становище, че разпоредбите не са консултирани с хората, които извършват тази дейност и подчерта, че разчетите, върху които стъпва наредбата, са по данни за морфологията на битовите отпадъци от 2012 г., и не отразяват настъпилите оттогава значителни промени.

Пренебрегнат е и опитът, който имат редица страни, със събиране на отпадъците от врата на врата. Според Стопанската камара не бива да се забравя, че събирането на отпадъци от врата на врата се предлага все повече от общините, като тази услуга може да се разшири и в нея да се включат и текстилните отпадъци. И те могат да бъдат третирани по същия начин, по който това се прави с обемните битови отпадъци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *