ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Държавата да събере 72 млн. лева от свръхпечалбите на големите енергийни компании

Парламент пленарна зала

Държавата ще събере 72 млн. лева догодина от производителите на въглища, природен газ и горива. Това решиха за първо четене депутатите от бюджетната комисия в парламента. Парите ще бъдат използвани за подпомагане на битовите потребители за енергийни нужди.

Схемата е по регламент на ЕС и предвижда с 33% допълнителен данък да се облагат дружествата, занимаващи се с изброените дейности. Тя ще се изчислява като среден показател за предходните три години.

С 33 процента ще бъдат облагани свръхпечалбите на производители и преработватели на горива, а средствата ще бъдат насочени за подпомагане заради високите цени на енергията. Това реши на първо четене Бюджетната комисия в парламента, която одобри промени в Закона за корпоративното облагане.

32 дружества попадат в обхвата на промените, но 15 от тях нямат печалби, така че не могат да бъдат обложени допълнително.

Общо дружества от този тип у нас са 30, като 15 са декларирали нулева печалба, заяви заместник служебният финансов министър Людмила Петкова.

Средствата от облагането на свръхпечалбите ще постъпват до 30 юни, но могат да бъдат направени и авансови вноски, каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова и обясни как ще се формират те:

"Взимат се (за) 4-годишен период печалбите – 2018-а, 2019-а, 2020-а и 2021 година, определя се средна печалба – примерно за четирите години средната печалба е 100 единици, увеличава се с 20%, което прави 120. И печалбата за 2022 година примерно е 200 единици – разликата между 200 и 120, която 80, се облага с 33%".

Кои компании попадат в обхвата на дружествата, които ще бъдат обложени заради свръхпечалби:  "Дружествата, които добиват суров нефт, добиват природен газ, добив на въглища, нефтопреработване и производство на кокс, трябва да внасят тази временна солидарна вноска върху свръхпечалбите".

Очакваните постъпления са около 82 милиона лева и ще бъдат администрирани от Националната агенция за приходите. Предстои приемането на допълнителни текстове, за да могат парите да бъдат използвани за подпомагане. Припомняме, че вчера министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че най-вероятно именно тези средства ще бъдат насочени към фирмите и хората, за да бъдат подпомогнати заради високите цени на горивата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *