ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Държавата поема контрола по храните на ГКПП “Капитан Андреево”

ГКПП "Капитан Андреево"

След заседанието на Министерския съвет днес, на 12 октомври, министър Явор Гечев обяви, че контролът на храните на ГКПП "Капитан Андреево" изцяло се поема от държавата. Части от пункта бяха обявени като стратегически обект от значение за националната сигурност.

"С това недвусмислено се слага точка по темата какво прави държавата по отношение на санитарния контрол на храните, които влизат през ГКПП "Капитан Андреево". Това е началото на края на цялата драма на "Капитан Андреево", с която държавата показва, че недвусмислено поема контрола на държавната граница", поясни Гечев.

Служебният премиер Гълъб Донев обясни, че така ще се върне сигурността и качеството на стоките, които преминават през пункта, който е и външен и вътрешен за Европейския съюз.

"Целта е ясна – да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство" – обяви още в началото на заседанието служебният премиер.

Явор Гечев допълни от своя страна, че е предвиден 40-дневен срок за увеличаване на капацитета на държавната лаборатория за фитосанитарен контрол. В рамките на 6 месеца трябва да бъде изграден клон на държавната лаборатория на самия пункт.

Земеделският министър уточни, че частната фирма "Евролаб", която до момента е извършвала фитосанитарния контрол, вече не извършва никаква дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

"Държавата не води битки с никого. Най-вероятно съдебните спорове ще продължат, но това не означава, че държавата няма да работи", допълни Гечев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *